2015. október 08., csütörtök
Ma 2015. október 08., csütörtök, Koppány napja van. Holnap Dénes napja lesz.
Adósságátvállalás: Csepel végül 70%-ot kapott Facebook PDF Nyomtatás E-mail
2013. február 28. csütörtök, 22:27

Adssgtvllals-Csepel-20130228Budapesten egyedülálló módon Csepel adósságállományának 70%-át vállalja át az állam. Az erről szóló megállapodást csütörtökön írta alá Németh Szilárd országgyűlési képviselő, Csepel polgármestere – értesült a Csepel.info.

A budapesti kerületek 40%-os és a fővárosi 60%-os adósságátvállalás arányát Csepelen 70%-os mértékre sikerült emelni. Ezzel a megállapodással 644.509.046 forint banki hitel visszafizetését vállalta fel az állam – jelentette be a csepeli polgármester az önkormányzat csütörtök esti ülésén, a költségvetés vitáján.

Megszűnt a rossz adósságszerkezet, a korrupció és a felelőtlen költekezés

Ahogy arról a média többször is beszámolt, igen nehéz gazdasági helyzetben vette át a Fidesz-KDNP Csepel vezetését. Budapest XXI. kerületét ekkor már 16 éve az MSZP irányította, és megszokott volt, hogy a vezetés minden évben jóval többet költ az önkormányzat működtetésére, mint amennyi bevételre szert tud tenni. Bár az évek során számos ingatlant adtak el a kiadások fedezése érdekében, a helyzet végül mégiscsak tarthatatlanná vált: a 76 ezer fős kerület költségvetési hiánya radikális beavatkozás nélkül ugyanis 2010 év végére elérte volna a 4,1 milliárd forintot, míg a hosszabb távú adósságállomány meghaladta 2,5 milliárd forintot. A folyószámla-hitelkeret korlátai miatt ez rövid távon már fizetésképtelenséggel fenyegetett.

- Csepel attól volt különleges hely, hogy az olcsó, rendkívül kedvező kamatozású fejlesztési hitelekből volt kevés – jellemzően ilyenekkel adósodtak el a jobban fejlődő magyar települések -, és a drága, működtetésre, felélésre használt hitelből volt sok. Ez persze egy csepelinek nem újdonság, hiszen jól lehetett látni, hogy a szomszédainkkal ellentétben 16 évig nem voltak komolyabb fejlesztések a kerületben. A Vörös Csepel című tényfeltáró könyvben pontosan leírtuk, hogyan volt lehetséges, hogy mégis súlyosan eladósodott a kerület. Finoman szólva minden sokkal rosszabbul és drágábban működött, mint más településeken. Mi a korrupció-gyanús szerződéseket azonnal felbontottuk, a túl drága megrendeléseket megszüntettük, a szolgáltatások minőségét pedig feljavítottuk. Bármilyen furcsa, a költségek csökkentésével és a szolgáltatások növelésével értük el, hogy 2012 végére több mint 2,5 milliárd forinttal tudtuk csökkenteni az MSZP-s vezetéstől megörökölt költségvetési hiányt – mondta el a Csepel.info kérdésére Borbély Lénárd országgyűlési képviselő, Csepel pénzügyekért felelős alpolgármestere.

- Csepel pénzintézetekkel szembeni adóssága az 2012. december 31-én valamivel több, mint 920 millió forint volt, a 644.509.046 forintos adósságátvállalás ennek 70%-át jelenti. Nem keveset tárgyaltunk, érveltünk ezért az egész fővárosban egyedülállóan kiemelkedő kormányzati támogatásért, de meggyőződésem, hogy a csepeliek ezt megérdemlik, az önkormányzat munkatársai pedig megdolgoztak érte az elmúlt években. Úgy érzem, hogy az adósságátvállalásnak eleve jó az üzenete, a csepelinek pedig különösen, hiszen az állam jelentős terhet vett le az itt lakók válláról. Nagyon köszönöm a döntéshozók hozzáállását és segítségét – hangsúlyozta lapunknak Németh Szilárd polgármester.

Csepel.info

Megosztás