2015. október 04., vasárnap
Ma 2015. október 04., vasárnap, Ferenc napja van. Holnap Aurél napja lesz.
Kőrösi Sándor halálának 55. évfordulójára emlékeztek Csepelen Facebook PDF Nyomtatás E-mail
2013. március 06. szerda, 14:07

temeto2Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Kőrösi Sándor magyar katonatiszt halálának 55. évfordulójára emlékezett a Csepeli Temetőben március 6-án. Az 1956-os forradalomban elesett hősök és kivégzett mártírok emlékére állíttatott kopjafánál a csepeli ellenállásban elhunyt főhadnagyra Kovács Sándor vezérőrnagy, 56-os halálra ítélt, Csepel Díszpolgára emlékezett. Felidézte a Szekszárdon született, majd 1948-ban önkéntes katonai szolgálatra jelentkező egykori bajtársa életútját.

Beszédében kiemelte: az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírja tiszti esküjéhez híven társaival együtt fegyverrel harcolt a magyar szabadságért, a magyar hazáért. Bátor tettéért az életével fizetett. A Legfelsőbb Bíróság Katonai Kollégiumának különtanácsa jogerőre emelte a szervezkedés vezetésével és gyilkosság vádjával 1957-ben halálra ítélt Kőrösi Sándort, majd 1958. március 6-án golyó által kivégezték. Önfeláldozó hősiessége és hazaszeretete legyen számunkra mindenkor példamutató, mert bármerre is járunk a világban, szívünkben ott él a haza.

A 2006-ban posztumusz Csepel Díszpolgára címet kapott katonára emlékezve a kopjafánál koszorút helyezett el a csepeli önkormányzat nevében Ábel Attila alpolgármester, majd együtt a bajtársak képviseletében Kovács Sándor és katonatársai, valamint a jelenlévők mécsesek gyújtásával rótták le kegyeletüket.

temetotemeto3Antal Zsuzsa

fotó: Bede Orsolya

Megosztás