2015. október 10., szombat
Ma 2015. október 10., szombat, Gedeon napja van. Holnap Brigitta napja lesz.
Klinghammer István ritkábban unokázhat Facebook PDF Nyomtatás E-mail
2013. március 07. csütörtök, 09:09

klinghammerKlinghammer István akadémikus, professor emeritus életében változást jelent, hogy február 28-ától a felsőoktatásért felelős államtitkárrá nevezték ki. „Korábban gyakran dohogtam az oktatás javítása érdekében, most megkértek, hogy tegyem jobbá” – mondta érdeklődésünkre a professzor. A Csepelen élő tudós csupán azt sajnálja, hogy délutánonként már nem ő viheti haza az unokáját a közeli óvodából, mivel a munkájával járó kötelességek miatt valószínűleg késő estig a munkahelyén lesz.

„A megszokott családi életemben változást jelent az államtitkári kinevezés, mivel boldog nagyapaként töltöttem napjaimat. A családomban sikerült elérnem, hogy a hároméves Maximilián unokámért minden délután én mehettem az óvodába, de ennek most vége. Ez bizony veszteség számomra, s a hozzám hasonló nagyapák biztosan megértenek engem” – meséli a professzor.

A 72 éves Klinghammer István nyugdíjba vonulása után is oktatott. Számos tisztsége mellett ő az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem kuratóriumi elnöke, de a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégiumban is tevékenykedik. Korábban az ELTE egyetemi tanára és rektora volt. Az utánpótlás nevelésére nagy figyelmet fordított, számos kollégáját indította el a hazai és nemzetközi szakmai elismerés útján.

„A tevékenyégi köröm annyiban nem változik, hogy államtitkárként is diákokkal foglalkozom. Jelenleg is oktatok, de nem tudom, hogy ezután belefér-e majd az időmbe. A doktorandusz hallgatókat azonban megtartom, mert velük a hétvégén is tudok konzultálni. Amolyan öregurasan éltem a hétköznapjaimat, de ezt a tempót most gyorsítanom kell. Hozzá kell szoknom, hogy ezután nem fél nyolckor kezdődik a napom, hanem korábban, mert időben bent kell lennem a minisztériumban. A munkaidőm pedig késő estig is eltarthat.”

Az államtitkári feladatairól és a felsőoktatás helyzetéről ezt mondta: „A magyar felsőoktatás egyáltalán nem olyan gyatra, mint gondolják, inkább a híre rossz. Néhány egyetemen romlott az oktatás színvonala, de az a feladatom, hogy rendet tegyek. A diplomának korábban nagy értéke volt, ezt az állapotot kell visszaállítani. Optimista vagyok.”

csarnai

Megosztás