2015. október 07., szerda
Ma 2015. október 07., szerda, Amália napja van. Holnap Koppány napja lesz.
HÉV-baleset: nem lehetett öngyilkosság, ma temetik el F. Dávidot Ózdon Facebook PDF Nyomtatás E-mail
2013. március 08. péntek, 08:47

Ma délután fél 3-kor temetik el F. Dávidot Ózdon. Az elhunyt fiatalember korábbi klubja, az Ózdi FC gyászközleményben számol be sporttársuk tragikus elvesztéséről. Az Athletico 07 Budapest FC futballcsapata, amelyben a fiatal labdarúgó utoljára focizott, hétvégi mérkőzésén fekete mezben lépett pályára, s még a sérültek is játékra jelentkeztek csapattársuk emléke előtt tisztelegve. Noha a mérkőzést elveszítették, a csapat által szerzett három gólt F. Dávid csatár javára írták. „Mesterhármassal búcsúzott csapatunktól F. Dávid” – adták hírül Facebook oldalukon.

Az igazságügyi orvosszakértő által kiállított halottvizsgálati bizonyítvány szerint nem öngyilkosság miatt veszthette életét a 21 éves F. Dávid, akit február 28-án a hajnali órákban gázolt el a HÉV a Szabadkikötő és a Kvassay híd között. Az ügyet a Budapesti Rendőr-főkapitányság rendkívüli haláleset osztálya igazságügyi orvos szakértők bevonásával közigazgatási eljárás keretében vizsgálja. A rendőrség egyelőre kizárja, hogy bűncselekmény történt volna.

A halálos gázolás február 28-án hajnalban 6 óra után nem sokkal történt, amikor egy HÉV-szerelvény Csepelről a Boráros tér felé tartott. A hat kocsiból álló vonat normál tempóban haladt, amikor a mozdonyvezető azt vette észre, hogy „egy ember van a síneken”.  A vonatvezető sípolt, jelzést adott le, de már nem tudott megállni.

A rejtélyes tragédia körül sok a kérdőjel. Közlekedésbiztonsági és rendőrségi szakemberek is értetlenül állnak az eset előtt, mert – ahogy egyikük fogalmazott – „ilyen nehezen megoldható üggyel még nem találkoztak”. Egyelőre csak teóriák léteznek arról, mi történhetett a valóságban.

Az elhunyt fiatalember családtagjai egyértelműen kizárják, hogy F. Dávid öngyilkos lett volna, mert „életvidám, családját szerető fiatal volt”. Semmi jelét nem mutatta, hogy eldobná az életét. Imádta ikertestvérét, F. Alexot, akivel Csepelen éltek együtt nagymamájuknál. „Szinte össze voltak nőve” – mondta Magyar Tamásné, a nagymama. Egy munkahelyen dolgoztak, mindketten benzinkutasok voltak Budán. Egy futballcsapatban játszottak gyerekkoruk óta: Alex kapus volt, Dávid csatár. Naponta többször is felhívták Ózdon élő édesanyjukat, hogy beszámoljanak neki, hogyan telt a napjuk.

Magyar Tamásné, F. Dávid nagymamája azt mondta, hogy az ikertestvérek semmit nem titkoltak előle, s ha távol voltak otthonról, őt is naponta felhívták telefonon. Dávid csak elvétve fogyasztott alkoholt és soha nem próbálta ki a drogot. A végzetes napon ő ment be érdeklődni a csepeli rendőrségre a kora délutáni órákban, mert nem tudta, miért nem ért haza Dávid az éjszakai szórakozásból. Korábban soha nem fordult elő ilyen eset.

A családtagok és ismerősök elmondása alapján az tudható, hogy F. Dávid szerda este ment el egy pesti szórakozóhelyre több barátjával, majd csütörtök hajnal fél 5-kor elbúcsúztak egymástól az Oktogonnál. A barátok határozottan állítják, hogy Dávid józan volt, s nem szorult rá, hogy hazakísérjék. Úgy volt, hogy a fiatalember előbb ikertestvéréhez megy, aki éjszakás volt a budai benzinkútnál, majd hazaindul. De nem így történt…

Egyelőre teljes tisztázatlan, hogy mi történt F. Dáviddal hajnali fél 5 és 6 óra kilenc perc között, amikor elütötte a HÉV.

Magyar Tamásné és Sz. K., az elhunyt nagynénje szerint csak feltételezések vannak a tragédia hátteréről, de pontos magyarázat nincs. Érthetetlen az a cselekvéssor, hogy Dávid gyalog indult volna Csepelre, mert a fiatalember mindig a tömegközlekedést használta, s hajnalban már járt a HÉV. Semmi elfogadható érv sincs arra sem, hogy került a vágány mellé, ahol veszélynek lehetett kitéve, hiszen Dávid „ennél sokkal józanabb és megfontoltabb gondolkodású” volt.

F. Dávid ózdi születésű, de egy éve Csepelen élt ikertestvérével. Egy kiskorú lánytestvére is van, aki Ózdon lakik. (Korábbi cikkünkben tévesen írtuk, hogy négy testvére van.) Szülőhelyén az Ózdi FC futballcsapatában igazolt játékosként szerepelt. Miután Csepelre költözött, az Athletico 07 Budapest FC csapatában játszott. A játékostársak szombaton fekete mezben futballozva búcsúztatták F. Dávidot.

Az ózdi városi sportcsarnokban ’Összefogás az ózdi futsalért’  mozgalom keretében rendezik meg a focicsapat első nyilvános edzését, s tartanak megemlékezést a tragikusan elhunyt F. Dávidra, egykori játékosukra március 11-én.

A család várja a szemtanúk jelentkezését a  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. email címre. Bárki, aki február 28-án hajnalban, a balesetet megelőző órában a Weiss Manfréd út környéken megfordult, és információval szolgálhat, jelentkezzen! A család különösen annak a két kerékpárosnak a jelentkezését várja, akik a tragédia előtti időpontokban közlekedtek a Weiss Manfréd úton. Az egyik kerékpárost 5 és 6 óra között rögzítette az egyik benzinkút térfigyelő kamerája, a másik kerékpáros elhaladását 5 óra 40 perckor észlelték.

Csarnai Attila

Megosztás