Zámbó Jimmy

2015. október 07. szerda, 07:59

Zámbó Imre, ismertebb nevén Zámbó Jimmy minden idők legsikeresebb magyar énekese.

Rajongói egyfajta „király”-ként tisztelték. Legnagyobb hatást a görög énekes, Demis Roussos gyakorolt rá, akinek stílusa érződik Jimmy dalain.

A 90-es egyik legsikeresebb előadója 1958. január 20-án született Budapesten, a 7. kerületben. Zenei vénája már gyermekkorában megmutatkozott, testvéreivel (György, Tihamér, Árpád, Marietta) zenélt, előbb otthon a család zongoráján, később pedig a Magyar Rádió gyermekkórusában. A zenei általános iskola elvégzése után zenei gimnáziumban érettségizett, majd a zeneakadémia jazz-ének szakán tanult.

Jimmy 1975-ben, 17 évesen szerezte meg az ORI előadóművészi engedélyét, amellyel teljes jogú művészként működhetett. 1977-1982 között éjszakai bárokban, lokálokban lépett fel. Pályafutását az Amerikai Egyesült Államokban folytatta, itt adta ki első lemezét 1987-ben, ebből az időből maradt meg angolos hangzású beceneve: „Jimmy”. 1988-ban visszatért Magyarországra, még ebben az évben tavasszal a Tessék választani! bemutatón lépett fel, majd Valahol bús dal szól című dalával megnyerte a nemzetközi interpop fesztivál szerzői és előadói díját.

1989-ben újra a Tessék választani! fellépői között szerepelt. 1991-ben megjelent első albuma Csak egy vallomás címmel, majd nem sokkal ezután négy és fél oktávos hangterjedelmének és csodálatos előadásmódjának köszönhetően a közönség elnevezte őt Király-nak, majd a Magneoton kiadó feltette a lemezborítón az i-re a koronát. 1995-96 között több ízben is tartott koncertet a Távol-Keleten, például: Isumiban, Yamanashiban és Asakában is. Horvátországban, Szlovákiában is évente több koncertet adott.

Kétszer adott teltházas koncertet a Budapest Sportcsarnokban. Először 1998. december 28-án, másodszor 1999. november 21-én. A nagy érdeklődésre tekintettel 1999. november 21-én este bejelentették a 3. koncertet, ami 1999. december 28.-án lett volna. Eközben leégett a Budapest Sportcsarnok, így ezt a koncertet a BNV egyik pavilonjában tartották meg.

2001. január 1-jén az újévet ünnepelték, mielőtt másnap hajnalban Jimmy Beretta típusú pisztolyával véletlenül főbe lőtte magát. Életét sajnos már nem sikerült megmenteni.