Radics Béla

2015. október 12. hétfő, 21:24

Idén lenne 66 éves, a fiatalon elhunyt legendás zenész, a kiváló gitáros, a remek előadó, a karizmatikus egyéniség Radics Béla, RB Kapitány.

A zenén kívül számtalan dolog érdekelte, sokat olvasott, szívesen beszélgetett az irodalomról. Virtuóz, fejfölötti gitárjátékát, bravúros szájjal és foggal való pengetését sokszor megcsodálták a rajongók itt Csepelen is. Hiszen nagyon sokszor lépett fel a „Melósban”, a papírgyári strandon, és a törzshelyének számító Radnóti Miklós Művelődési Házban. Legismertebb szerzeményében bődületes gitár és orgonaszóló mellett énekelte: „Béke és szeretet legyen a szívben/Ez állt a Zöld csillag jegyében:”

Hiába volt korának egyik legtehetségesebb zenésze, aki számos együttesben játszott, köztük a Taurusban, a Sakk-Mattban és a Tűzkerékben, a kommunista hanglemezkiadónál, a televíziónál és rádiónál azonban mereven elutasították.

1982. október 18-án hunyt el, sírkövének költségeit a rockzenészek zenélték össze, amelyen az alábbi felirat olvasható: „Minden idők legnagyobb magyar gitárosa. Legyen neki könnyű a föld!”