Új köztéri névtáblák a kerületben

péntek, 23 augusztus 2019 15:26

 

tablak

 

Most végződő cikksorozatunkkal Weiss Manfréd munkásságáról igyekeztünk érdekes, rövid összefoglalót adni. Azt, hogy a gyáros szellemisége a mai napig él és hat a kerületben, kár lenne tagadni. Legyen szó akár épületekről, akár egykor gyártott használati tárgyakról, vagy éppen olyan kisebb díszítőelemekről, amelyek mind Weiss Manfréd és utódainak korát idézik. Ilyenek például azok a kovácsoltvas köztéri táblák is, melyek már a kerület több pontján láthatók.

 

csepel

 Sokaknak tűnhettek fel azok a tájékoztató táblák, amelyek a megújult orvosi rendelőintézetek, bölcsődék, óvodák, parkok, játszóterek és más felújított intézmények mellett jelentek meg az elmúlt hetekben. Néhányan még túlzásnak is tartják, pedig azon kevés döntés közé tartozik az elmúlt öt év önkormányzati munkájáról szóló beszámoló, amit az ellenzék is támogatott.

 Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény 32. paragrafusa nyilvánítja ki az állami szervezetek és az önkormányzatok azon kötelességét, mely szerint be kell számolniuk a költségvetésükkel, a vagyon kezelésével, valamint a közpénzek felhasználásával kapcsolatban a lakosság felé.

 

Amiatt néztek sokan az elmúlt hetekben meglepetten a tájékoztató táblákra, mert már régen elfelejtették, mennyi minden épült, újult meg a mögöttünk álló években Csepelen. „Az elmúlt öt évben különösen sok fejlesztés valósult meg, és van folyamatban jelenleg is Csepelen. Van is rá igény, hiszen a rendszerváltás után, egészen 2010-ig Csepel volt Budapest leginkább lecsúszó és elszegényedő kerülete” – mondta el lapunknak Ábel Attila alpolgármester. Azért is fontos a tájékoztatás, mert ezzel láthatóvá válik, mi történt, mi történik a közpénzzel, a polgárok adóforintjaival – emelte ki.

A csepeli gyáros nyomdokain

péntek, 23 augusztus 2019 14:20

 

gyar

 

A csepeli báró halálát követően a gyár vezetését fiai, illetve egyik veje, Chorin Ferenc vették át. Az alapító előd a mércét magasra tette, ráadásul a politikai és a gazdasági helyzet is számtalan nehézséget jelentett számukra: mindenekelőtt a Trianon okozta nyersanyaghiány, valamint a hadiüzemi termelést minimalizáló rendelkezések, a háborút követő szegénység.

Weiss Jenő és Weiss Alfonz azonban nem estek kétségbe, minden bizonnyal örökölték apjuk hidegvérét és találékonyságát. A gyártmányszerkezet átalakításával, új termékek készítésének bevezetésével lassan stabilizálni tudták a helyzetet még azokban a szűkös esztendőkben is. A gombostűtől a bögréig, a radiátortól a fürdőkádig, a repülőgépmotortól a személyautóig mindenfélét készítettek a ’20-as években. A polgári termékek előállításával szükségszerűvé vált azok eladásának a megszervezése, így hozták létre a WM kereskedelmi vállalatait: a Ferroglobus a vasárucikkek, az Agro-globus a mezőgépek, a Metalloglobus a színesfém termékek, a Termoglobus az egészségügyi eszközök és csövek forgalmazására jött létre. A világgazdasági válság hatásainak ellensúlyozására nagy hévvel kezdték meghonosítani a kerékpárok és a varrógépek, továbbá a motorkerékpárok gyártását. Megépítették Csepelen az ország első alumíniumkohóját, Bécsben csőgyárat alapítottak. A ’30-as évek második felében újra a hadiiparé lett a vezető szerep, a dolgozói létszám az egekbe szökött.

Biztos alapokra építkezve

A Weiss fivérek a gazdasági innováció, a beruházások, a technológiai fejlesztések mellett jóléti intézkedéseikben szintén követték apjukat, ez utóbbiban egyik húguk, Weiss Edith egyaránt kiemelkedő szerepet vállalt. Mind nagyobb befogadó létszámmal működtették a csecsemőotthont, az óvodát, a napközi otthont, a tanoncképzőt, a népkonyhát. A községben még utcatáblákat is kihelyeztettek, országszerte támogattak egyházi és gyermekintézményeket, rengetegszer ajánlották fel a községben készült termékeket (legtöbbször edényeket, tűzhelyeket, kerékpárokat) a különféle szervezeteknek segítségül.

A csepeli dolgozók sport és kulturális programokon vehettek részt ingyen vagy kedvezményesen, többek között hajókirándulásokra, színházi előadásokra mehettek. A kórházat emeletráépítésekkel bővítették, csakúgy, mint a gyár nagyirodáját. A sport mecénásai is voltak, Királyerdőben megépítették a vízitelepet és a horgásztanyát, valamint a kor csúcsszínvonalán felépíttették a csepeli sporttelepet.

 

A hagyomány érték

 

Már ebből a néhány példából kitűnik, hogy a tudás, a leleményesség mellett a szociális érzékenység egyaránt jellemezte a Weiss család újabb generációját. Büszkén folytatták az apa által megkezdett munkát, őrizve a régi értékeket, és melléjük újakat teremtettek. Nem csoda hát, hogy Jenő és Alfonz 1938-ban megkapták Csepel díszpolgári címét, Weiss Edith pedig a vöröskereszt helyi szervezetének lett a díszelnöke. Weiss Manfréd halálának 15. évfordulóján a csepeli munkások, a különböző WM vállalatok képviselői, a község és a család együtt rótták le kegyeletüket a báró szobránál. A Csepeli Hírlap korabeli száma az utódok megemlékezéséről így számolt be: „… a bárói család nevében, báró csepeli Weiss Jenő helyezett koszorút édesapjuk szobrára azon szavak kíséretében, hogy a család minden tagja mindenkor a példás édesapa nyomdokain akar haladni.” • MK

 

testulet

A csepeli pártok és választási szövetségek közül a Fidesz–KDNP állította fel elsőként önkormányzati képviselő-jelöltjeit. Abban nincs nagy meglepetés, hogy Borbély Lénárd vezetésével folytatnák az elmúlt öt évben végzett munkájukat. Emellett látható, hogy a polgármester a bevált csapat híve, így a jelöltek többsége tapasztalt képviselő.

 

A jelöltek összeállításánál döntő szempont volt, hogy tettre kész, a csepeliek problémái iránt nyitott és érzékeny, elkötelezett embereket válasszanak ki.

A Fidesz-KDNP az elkövetkező öt évre a most is folyamatban lévő munkák folytatását ígéri. A kerület úthálózatának öt éven belüli, teljes aszfaltozását, az egészségügyi intézmények felújításának folytatását, az iskolák felújítását, a város-rehabilitációs projektek, panelfelújítások folytatását.

Ingyenes egészségszűrés Csillagtelepen

péntek, 23 augusztus 2019 11:42

2 A5 szorolap Csepeli Egeszsegprogram 20190824 1 page 001

rendelo

A kívül-belül megújult Táncsics Mihály utcai rendelőben a megszokott rendelési időben dolgoznak tovább azok a háziorvosok, akik a felújítás idején – ideiglenesen – a gyári rendelőben voltak. Értesülésink szerint dr. Szász Tamás időközben nyugdíjba vonult, így őt egyelőre helyettesítik. A Csikó sétány 9. szám alatti háziorvosi és pszichiátriai szakrendelő, valamint a Táncsics Mihály utcai háziorvosi rendelő még 2017-ben nyert támogatást az Európai Unió Környezeti és Energiahatékonysági Programjából energiahatékonysági felújításra.

20161124csepeli hev fa felsovezetek h7es

 Régi elképzelés valósulhat meg azzal, hogy a kormány döntése után, uniós támogatással elkezdik megtervezni a csepeli (H7), a ráckevei (H6) és a Szent-Endrei (H5) HÉV-vonalak összekötését és felújítását. A beruházással kapcsolatos tervezési feladatok elvégzésére 13,7 milliárd forintot szánnak uniós projekt keretében. A főváros északi és déli gyorsvasútjait érintő fejlesztések előkészítése nagy előrelépést jelent majd a közlekedésben a Csepelen és a Csepel-szigeten élők számára.

0c82808f61428e5618e557fe73686e29 d49afe6e3b4eb7cadfe308837303ec67

 

Meghívó

 

Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete

 

2019. augusztus 21-én (szerda) 17.00 órai

 

kezdettel tartandó rendkívüli ülésére, melynek helyszíne a

 

Polgármesteri Hivatal Nagytanácsterme

 

(1211 Budapest, Szent Imre tér 10. földszint)

Meghosszabbítják a 3. csepeli konzultációt

péntek, 16 augusztus 2019 10:15

kozosen csepelertMint ahogy Borbély Lénárd csepeli polgármester Facebook oldalán írja, az elmúlt hetekben, dacára a kánikulának és a szabadságoknak, sokan töltötték ki a harmadik Csepeli Konzultáció kérdőíveit.

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail