Fórumot tartottak a Csepeli Gerincútról

Kategória: Archív 2010. október 18. hétfő, 09:11

Gerincut_forumSokan voltak kíváncsiak, túlnyomó részt a nyomvonal környékén lakók

Bár az útépítők előbb műszaki adatok tömkelegével próbálták lenyűgözni a Csepeli Gerincútról összehívott lakossági fórum résztvevőit, igen hamar kiderült, hogy a hallgatóság egyáltalán nem a zajvédő fal hosszára, négyzetméterben megadott nagyságára vagy a beültetésre szánt cserjék és bokrok számára kíváncsi. Már az első kérdéstől kezdve parázs hangulat alakult ki a főváros és az útépítők, valamint a gerincút nyomvonalán lakók és önkormányzati képviselőik között – számolt be az október 13-án megtartott fórumról a Csepel.info.

Úgy tűnik, hogy a Csepeli Gerincút tervezői nem igazán a lakott területek alapján tervezték a zajvédő fal kialakítását, hiszen – legalábbis a tervek szerint – sem a Budafoki és Koltói Anna között lakók nem kapnak zajvédő falat, de a Frangepán, Tas és Ond utca lakói sem reménykedhetnek egyelőre ilyesmiben. Utóbbiak azt is szerették volna megtudni, hogyan fognak eljutni a boltig, iskoláig vagy a munkahelyükig, ha az útépítés  szó szerint elzárja majd őket Csepel központjától. A Rákóczi Ferenc útnál, a HÉV töltés mellett  lakók arra lettek volna kíváncsiak, kapnak-e zajvédő falat a HÉV felé, miután a közlekedés hangját eddig tompító fasort a sínek elterelése miatt kivágták. A fórumon olyan sokan szerették volna megtudni, hogy mire számíthatnak, és miért nem kérték ki még a tervezés előtt a véleményüket, hogy időnként kaotikussá vált a hangulat. 

A számtalan kérdés mellett azért jutott szó a fórum szervezőinek is: mint elmondták, az átépített HÉV töltés mellett lakók zajvédő fal tekintetében akkor számíthatnak segítségre, ha ezt majd a BKV is úgy gondolja – és vélhetően kifizeti. Az építkezéstől megsérült lakóházak tulajdonosai külön-külön fordulhatnak az építőkhöz kárpótlásért, az a hír pedig, mely szerint a környék lakói máris féláron kaphatnak a Gerincút aszfaltjából vagy az ott felhasznált murvából, inkább néhány szélhámostól ered, akik így próbáltak hasznot húzni az építkezés híréből. A hallgatóság is megtudhatta, hogy a négysávos úton a gyors haladás érdekében csak a kereszteződéseknél lesz zebra, de járda és kerékpárút is fogja segíteni a környék – és Csepel – lakóit. Az út mentén egyébként 3 km hosszúságban épül zajvédő fal, de arra a helyszínen nem találtak magyarázatot, hogyan maradhattak ki a zajvédelemből mégis lakóházak. A beruházás kivitelezésének befejezését 2011 végére ígérték. 

Az útépítéssel kapcsolatban a 0680-205-158-as zöld számon vagy az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen vehetik fel olvasóink a kapcsolatot, a Csepeli Gerincút tervei pedig a Szent Imre téren, az önkormányzat előtti vitrinekben tekinthetők meg.

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail