65 éves jubileumi koncert

Kategória: Archív 2010. november 12. péntek, 13:49

A Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar tisztelettel meghívja Önt és kedves családját 2010. november 26-án 18 órakor kezdődő 65 éves jubileumi és egyben minősítő koncertjére.

Vezényel: Péntek János
A zsűri elnöke: Dohos László (Liszt-díjas karmester, a Magyar Fúvószenekari Szövetség elnöke)
A műsort vezeti: dr. Friedrich András (a soproni Juventus Koncert Fúvószenekar karmestere)
A koncert helyszíne: Csepeli Munkásotthon Díszterme
1215 Budapest, Árpád u. 1.
A belépés díjtalan
A zenekar önkéntes támogatást elfogad


A Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar története

A Csepeli Munkásotthon Fúvószenekarának – mint elődzenekarnak – a hivatalos megalakulása 1945-ben Dömötör Lajos szakmai irányításával történt. Alapító tagjai munkások, zenetanárok, diákok és nyugdíjas muzsikusok voltak. A zenekar megalakulásától kezdve aktív szereplője a magyar fúvószenekari mozgalomnak és szűkebb pátriája Csepel zenei életének, ünnepségeinek, közösségi megmozdulásainak.

Az együttes a '70-es években Eördögh János karnagy irányításával a Koncert minősítő fokozatot, majd 1993-ban Auth Henrik karmester keze alatt pedig a Fesztivál Zenekari minősítő fokozatot nyerte el.

Megbecsülésüket mutatja, hogy a '80-as években a Csepeli Munkásotthonban működött a Vasas Szakszervezet Fúvószenekarainak szakmai bázisa, itt tartották a karmesterek képzést is.

1989-től Auth Henrik érdemes művész veszi át a zenekar szakmai irányítását. Neki köszönhetően újult erővel vesznek részt a Magyar Fúvószenei Szövetség munkájában is, és sokat tesz a fúvósutánpótlás képzése és nevelése érdekében is. Kitűnő kezdeményezésként ezekben az években indult és ma is nagy sikerrel szerveződik az a tematikus fúvószenekari koncert sorozat, amelyet az ifjúság számára rendeznek. Ezen koncertek keretében a tanuló ifjúság történelmi, zenetörténeti és földrajzi ismereteik bővítését is segíti a zenekar. A '90-es évek végétől Péntek Jánossal közösen vezették a zenekart, majd Auth Henrik halála után Péntek János vitte tovább azt a megkezdett munkát, melyet elődje hagyott rá.

A Csepeli Munkásotthon Fesztivál Fúvószenekar karmesterei voltak: Dömötör Lajos, Haracsi János, Tóth Péter, Rubányi Vilmos, Eisenbacher János, Eördögh János és természtesen Auth Henrik.

Idén alakult meg a Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar – mint a Csepeli Munkásotthon Fúvószenekar utódzenekara –, melynek célja a fúvószenekari kultúra ápolása hazai és külföldi színpadokon, fesztiválokon, találkozókon, ünnepségeken, tovább öregbítve ezzel a csepeli fúvószene jó hírnevét. A zenekar tagjai az alapító tagokon kívül a kerületben működő Egressy Béni Zeneművészeti Szakközépiskola és Főiskola, valamint a Fasang Árpád Alapfokú Művészetoktatási Intézmény diákjai. A legfiatalabb tag 12 éves, míg a legidősebb már életének 80. esztendejében jár.

Az együttes működését a zenekar nevét viselő Közhasznú Alapítvány – melynek elnöke a nézőtéren helyet foglaló Auth Henrik­* – és Csepel Önkormányzata biztosítja. Fontosnak tartom megemlíteni a Csepeli Munkásotthont, mely mindig is otthon adott a zenekarnak. Reményeink szerint ez a kapcsolat a jövőben is folytatódik.

Néhány szó Auth Henrikről, névadónkról: 1945-től az ország különböző városaiban katonazenészként dolgozott, sokéves jó munkája eredményeként a Magyar Honvédség Központi Zenekarának karmestere lett, később a Magyar Honvédség főkarmesteri posztját látta el. Ezekben az évtizedekben mindent megtett azért, hogy a magyar katonazene méltó helyen szerepeljen a nemzetközi zenei életben is, valamint, hogy Csepel zenei életét gazdagítsa. Ezzel kiérdemelte az Érdemes Művész mellet Csepel Díszpolgára címet is.

1991-től a Magyar Fúvószenei Szövetség által a Sopronban évenként megrendezésre kerülő Országos Karnagyképző Tábor vezető tanára volt, ezzel is elősegítve a jelen kor fúvóskarnagyainak és zenészeinek szakmai fejlődését.

*megj.: a karmester Auth Henrik fia

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail