Százmilliókkal kell csökkenteni a kiadásokat

Kategória: Archív 2010. november 18. csütörtök, 14:36

Borbely-LA tét a csepeli költségvetés rendbetétele 

Az elmúlt években több mint 7,3 milliárd forinttal csökkent Csepel vagyona. Ha az új vezetés nem mérsékli azonnal a kiadásokat, nemcsak a hiány lépte volna át a négymilliárd forintot, hanem az önkormányzat működőképessége is veszélybe kerül – számolt be Csepel cseppet sem irigylésre méltó helyzetéről Borbély Lénárd alpolgármester.

Emlékezetes, hogy a választások előtt a korábbi városvezetés még egy majdnem 500 millió forintos javaslatcsomagot fogadott el a hiány terhére. Ezt annak ellenére szavazták meg, hogy előtte Halmos Istvánné pénzügyi ágazatvezető figyelmeztetett: az újabb költekezés nélkül is súlyos helyzetben van a kerület költségvetése. A csepeli önkormányzat a havi fizetéseket is évek óta folyószámla-hitelből fedezi.

 Hat Népszabadság, „újsághegyek” és pénzszórás 

- Amikor először bementem a polgármesteri hivatalba, azt hittem, hogy tévedésből én kaptam meg a polgármester úr napi sajtóját - számolt be első tapasztalatairól Borbély Lénárd. - Valamennyi új tisztségviselő így járt. Mint kiderült, hat Népszabadság-előfizetés volt házon belül, de ezen felül a Magyar Nemzettől a Magyar Hírlapon keresztül a Népszaváig minden politikai napilapra volt előfizetés, és akkor még nem is számoltam a hetilapokat vagy a különböző más önkormányzati szervekhez járó politikai újságokat. Előfordult, hogy több kilónyi újság érkezett naponta, ami a mi szemünkben teljesen elképesztő volt. A felesleges előfizetéseket azonnal leállítottuk. Ahogy azonban teltek a napok, minden szinten arra kellett rádöbbennünk, hogy Csepelen nem volt divat spórolni az adófizetők pénzével. 

Az előző önkormányzat a választási kampány során elképesztő pénzosztásba fogott. Indokolatlanul drága munkákra különítettek el pénzt, a háttérben pedig rendre MSZP-s kötődésű cégek álltak. Ezeket a kifizetéseket leállítottuk. Ugyancsak leállítottuk a Csevak Zrt-nél azokat a kifizetéseket, amelyek egy olyan vállalkozóhoz kötődnek, aki üzleti kapcsolatban állt Szenteczky János volt Csevak vezérigazgatóval. A gyanúsan megkötött és méregdrága szerződések kivizsgálása megkezdődött. 

Az előző önkormányzat különféle alapítványoknak, civil szervezeteknek is bőkezűen osztogatott pénzt a hiány terhére. Ezek közül nem egy MSZP-s kötődésű politikai szervezet is volt, több más szervezet működésére pedig nem volt semmilyen bizonyíték. A Csepel SC-t működtető alapítványnak szóló átutalást is kénytelenek voltunk visszavonni, mivel a Csepel SC 8 millió euró kölcsönt vett fel, és kijelentette, hogy az önkormányzatnak semmi köze hozzá, mit kezdenek ezzel az összeggel. Mi tudni akarjuk minden átutalt adóforintról, hogy mire költik el. Ezeket a kifizetéseket tehát visszavontuk, és összesen mintegy 400 millió forintot takarítottunk meg – közölte Borbély Lénárd. 

Ugyanakkor természetesen nem akarjuk lehetetlen helyzetbe sodorni a valódi civileket. A jövőben ezért olyan pályázati formában szeretnénk támogatást nyújtani, ami biztosítja, hogy mindig lássuk, hogy a támogatásért cserében mi valósul meg. Nekünk is el kell számolnunk a csepeli adófizetők pénzével – emelte ki az alpolgármester. 

A politika elsőként magán spórol 

Az elmúlt nyolc év gátlástalan költekezései után az új Országgyűlésben a politikusokon kezdtük a spórolást. Valamennyi önkormányzatban csökkentettük a képviselők számát, Csepelen ez a polgármesterrel együtt 29-ről 21-re mérséklődött. Korábban hat bizottság működött, amit négyre apasztottunk. Kevesebb lett a tanácsnokok és más tisztségviselők száma is. Ezzel havonta legalább kettő, éves szinten mintegy 25 millió forintot takarítunk meg. 

Amikor a kerület nehéz helyzetben van, mindenkinek példát kell mutatnia. A polgármester és a három alpolgármester fizetését a törvény szerinti legalacsonyabb szinten határoztuk meg. Bár Csepelen ez eddig nem volt szokás, Németh Szilárd polgármesterrel lemondtunk az önkormányzat által biztosított havi költségtérítésünkről is. A polgármester esetében ez 151, nálam 51 ezer forint havonta, ami éves szinten újabb 2,4 millió forint spórolást jelent. A képviselők tiszteletdíja nem növekedett, mindenki ugyanannyit kap, mint 2006-ban. Semmiféle „urizálást” nem engedünk. Nem cseréltük le a bútorokat, nincsenek új szőnyegek, luxuscikkek. 

A takarékosság jegyében abban a formában, ahogy működött, megszüntettük a Csepel újságot. Helyette Csepeli Hírmondó néven egy jóval kisebb költségvetésű havi lapot jelentetünk meg decembertől. Még a 18 fős szerkesztőség megszüntetésével és az új lap megalakításával is 15 millió forintot spóroltunk! A méregdrága lapkiadás árát mi a HPV vírus elleni védőoltás bevezetésére szeretnénk költeni, amivel évente akár három csepeli lakó halálát is megelőzhetjük.

Dolgozunk azon, hogy az önkormányzat áramszámláján évente legalább 10-12 millió forintot spóroljunk meg. A telekommunikációs kiadásokat a felére szeretnénk csökkenteni, de szigorítjuk az önkormányzati tisztségviselők, illetve az önkormányzati intézmények mobiltelefonjainak használatát. Ezzel a számításaink szerint csak a polgármesteri hivatalnál havi félmillió forinttal kevesebb pénz folyna el. 

A jövő évi költségvetést is úgy kell összeállítani, hogy ne fenyegessen az állandó válsághelyzet, ami az elmúlt években beszűkítette az önkormányzat mozgásterét. Százmilliókkal kell mérsékelni a kiadásokat, a mostani négymilliárdos hiány ugyanis tarthatatlan és megengedhetetlen. Tekintettel arra, hogy év vége van, alig néhány hónapunk van részletesen megismerni és rendbe tenni a csepeli költségvetést – hangsúlyozta Borbély Lénárd alpolgármester.

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail