Jön a tél: a közlekedők figyelmébe ajánljuk!

Kategória: Archív 2010. november 26. péntek, 09:53

telA meteorológiai előrejelzés havazást jósol. A tél közeledtével a megváltozott körülményekhez alkalmazkodni kell. Egyre többször képződik köd, gyakrabban előfordulhat eső. A látási viszonyok romlanak, éjszakai és nappali fagyokra, valamint havazásra is számítani kell. A mai reggelen is már több helyen lefagyott az úttest. Ezt még ugyan alig lehetett észrevenni, ám rákészüléssel, óvatosabb vezetéssel ez is kivédhető. Ehhez nyújt segítséget az ORFK  Országos Balesetmegelőzési Bizottságának tájékoztatója.

Mit teszünk közlekedésbiztonságunk érdekében?

Legfontosabb a közlekedési szabályok betartása! Fontos a láthatóság (látni és látszani). Egy fényvisszaverő csík, egy láthatósági mellény
a gyalogosan vagy a kerékpárral közlekedőn életet menthet! Gépkocsik esetében gyakorta csak az egyik tompított fényszóró ég. Elindulás előtt ezeket is ellenőrizni kell!

 A hideg beálltával fontos megvizsgálni az akkumulátort, az ablaktörlőket, a mosóberendezést, a szellőztető-rendszert, a hűtőfolyadékot (!), valamint a gumik állapotát is. Szükség esetén gumicserével (téli gumi!) kell biztosítani a gépjármű
megfelelő tapadását.


Miért kell a téli gumi?

Hideg időben a nyári gumi megkeményedik, kaucsukká válik, ezért nem tapad megfelelően, és jelentősen megnő a féktávolság.
A téli gumiabroncsok anyaga hidegben is megőrzi eredeti tulajdonságait. Speciális mintázatuk révén a jobb tapadás is biztosított.

A passzív biztonsági eszközök (biztonsági öv, gyermekbiztonsági rendszer) használata kötelező!

Mindezeken túl nagyobb figyelemmel, körültekintőbben, lassabban közlekedjünk, hisz mindenkit hazavárnak!

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail