A magyar-lengyel barátság napja

Kategória: Archív 2011. március 23. szerda, 12:16

kielce_coat2007-ben a Magyar Országgyűlés március 23-át „a sok évszázados közös történelemre és a két nép barátságára, valamint számos síkon folyó együttműködésére való tekintettel” a magyar-lengyel barátság napjává nyilvánította egy 2006-os kezdeményezés nyomán. Ez év március 24-én Győrben felavattak egy köztéri emlékművet, amely két, gyökereivel egymásba kapaszkodó tölgyfát ábrázol.

Idén Poznanban Schmitt Pál magyar köztársasági elnök és felesége részvételével veszi kezdetét az ez alkalomból szervezett ünnepségsorozat.

Az államfő lengyelországi látogatása alkalmával hangsúlyozta: ez a barátság csak akkor él tovább, ha sikerül "átadni" a fiataloknak, s élővé tenni civil kezdeményezések, testvérvárosi kapcsolatok, ifjúsági cserék révén.

Jövőre ezen a napon Ópusztaszer ad helyet a találkozónak.

Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzatának egyik testvérvárosa is Lengyelországban található. Az önkormányzat rendkívül jó viszonyt ápol Kielcével, ahová 2011. június 30. és július 3. között látogat el Németh Szilárd polgármester. Egy szimbolikus szertartás keretében Magyarország átadja Lengyelországnak a soros Európai Uniós elnökség stafétabotját és ez egy kiváló alkalom a találkozásra.

 

Kitzinger Adrienn- Csepel.hu

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail