A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja

Kategória: Archív 2011. április 15. péntek, 09:57

holokauszt_Európa számos nemzete évente megemlékezik a holokauszt áldozatairól. Nálunk az emléknap április 16-ra esik, mert a német megszállást követően 1944-ben ezen a napon állították fel Kárpátalján az első magyarországi gettót.

A holokausztnak nevezett tragikus és példátlan történelmi eseménysor, mindaz, ami a magyar és az európai zsidósággal a nácizmus éveiben történt, a józan gondolkodás számára mindmáig szinte felfoghatatlan.

„Tragikus év volt. 1944-ben fekete volt a tavasz, a nyár, az ősz és a tél is. Megtörtént, aminek nem lett volna szabad. A század botránya. Ez Európa tragédiája. És Magyarországé is".

A holokauszt magyarországi áldozatai előtti tiszteletadásként április 15-én, pénteken 14 órakor beszédet mond Ormos Mária történész, akadémikus a Holokauszt Emlékközpontban. (1094 Budapest, Páva utca 39.). Fellép Kocsis Zoltán Kossuth-díjas zongoraművész, zeneszerző, karmester.

Április 16-án hosszabbított nyitva tartással, 10 és 20 óra között ingyenesen látogathatók a Holokauszt Emlékközpont kiállításai. A megemlékezőket mécsesekkel várják az Áldozatok emlékfalánál.

A Terror Háza Múzeum (1062 Budapest, Andrássy út 60.) közös gyertyagyújtással emlékezik meg az áldozatokról április 17-én vasárnap 16 órakor a múzeum előtt. A résztvevőket köszönti: Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója. Beszédet mond: Kövér László, az Országgyűlés elnöke. Közreműködik: Szalóki Ági és a Parafónia zenekar.

Az immár 9. alkalommal megrendezésre kerülő Élet Menete elnevezésű esemény április 17-én, vasárnap 17 órakor kezdődik Budapesten, a Klauzál téren. 17.30-kor beszédet mond Tarlós István, Budapest főpolgármestere majd Fekete László, a Dohány utcai zsinagóga főkántora Sófárt fúj és elindul a menet Budapesten, melynek útvonala a következő: Klauzál tér - Csányi utca - Nagymező utca - Alkotmány utca.

Az Élet Menete Alapítvány egy nemzetközi szervezet, amely 23 éve alakult és 53 országban van jelen. Az alapítvány minden évben szervez emlékutakat Auschwitz-Birkenauba, ami idén április 30. és május 2. között lesz. Az auschwitzi 18-as számú Magyar barakk előtt május 2-án Rogán Antal V. kerületi polgármester és parlamenti képviselő mond emlékbeszédet.

Az eseményekre mindenkit szeretettel várnak.

Az összeállítást készítette: Kitzinger Adrienn- Csepel.hu
   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail