Megkezdődött a várva várt csatornázás

Kategória: Archív 2011. április 20. szerda, 08:53

testleti

Áprilisban megkezdődött Csepel utcáinak csatornázása. Az első ütem keretein belül jelenleg a kivitelező a Csepeli Gerincút területén dolgozik, valamint a Vas Gereben utcai átemelő munkálatai folynak.

A projekt meggyorsítása érdekében szombaton, esetenként akár vasárnap is dolgozhat a kivitelező - erről döntött egyhangúan 2011. április 19-ei rendkívüli ülésén a képviselő-testület.

Németh Szilárd polgármester elmondta, Csepel régi gondja a szennyvízcsatorna kiépítése, aminek megvalósítása régóta húzódik. Az Európai Unió ennek a projektjeinek a keretein belül nem ad arra lehetőséget és anyagi támogatást, hogy a csapadék elvezetése megtörténjen.

A kivitelezést a lehető legnagyobb gondossággal végzik el.

Wertán Zsolt, az Enviroduna Kft. ügyvezető igazgatója a csatornázás előkészületeiről, a kivitelezés várható fázisairól számolt be a testületnek.

A Fővárosi Közgyűlés új közbeszerzési eljárást ír ki májusban a kivitelezés második és harmadik szakaszára vonatkozóan.

Csepel északi és középső területén, valamint Királyerdőben összesen 45; Hároson 8 kilométer hosszan építik meg a csatornahálózatot. A beruházás után gyakorlatilag a kerület minden utcájában lesz szennyvízcsatorna.

A projekt finanszírozása főleg a kohéziós alapból történik, amely a költségek 65 százalékát állja; az állam 20, a főváros pedig 15 százaléknyi támogatást nyújt. Ha elkészül, Budapest külső kerületei között Csepel lesz az első csatornázás tekintetében.

A munkálatok 25-35 utcában folyhatnak egy időben, ezért a kivitelezőnek ügyelnie kell a helyi lakosok biztonságos közlekedésére, s arra is, hogy a mentők, tűzoltók bármikor megközelíthessék a helyszínt szükség esetén.

Forgalmi torlódásokra, autóbuszok elterelésére is számítani kell a közeljövőben.

A csatornázást hétköznapokon nyújtott munkaidőben, reggel 7 órától este 7 óráig végzik, hogy az átadás tervezett időpontját tartani tudják. Hétvégi munkavégzés esetén reggel 8 órától délután 4 óráig van lehetőség a kivitelezésre.

A munkálatokat lassíthatják a kötelező régészeti feltárások, amiket folyamatosan végeznek. Ha a régészek jelentős leletre bukkannak, csúszhat egy-egy utca csatornázásának átadása.

Wertán Zsolt közölte, hogy a bekötést az udvarokra a porták tulajdonosaival egyeztetve végzik el.

A csatornázás következtében felbontott, felásott utakat az eredeti állapotukba állítva adják át a forgalomnak.

Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata a lakosság türelmét és megértését kéri.   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail