Halottak napja a Csepeli temetőben (Csepeli Hírmondó)

Kategória: Archív péntek, 28 október 2011 12:29

A hagyományoknak megfelelően a szokásosnál hosszabb ideig tartanak nyitva a fővárosi temetők Mindenszentek és Halottak napján, valamint a megelőző napokon. A Csepeli temetőt is érintő meghosszabbított nyitva tartásról Tóth Gábor, a Budapesti Temetkezési Intézet Rt. Szolgáltatási igazgatója adott felvilágosítást.

A temetőket felkereső, halottaikat gyászolók száma ugrásszerűen megnő október 28-a és november 2-a között, ezért ebben az időszakban sem temetést, sem temetői munkálatokat nem végeznek. A csepeli temető október 23-án vasárnap, valamint október 28-ától november 2-áig reggel 7-től este 20 óráig tart nyitva. Ezeken a napokon a temetőben 8 és 18 óra között irodai ügyeletet tartanak, ahová a látogatók felvilágosításért, segítségért fordulhatnak. Október 30-ától november 1-jéig tilos a gépkocsi közlekedés a temetőben; ez alól csak a mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkező személyek a kivételek. Az idős, gyalogosan nehezen közlekedő látogatók reggel 7 órától délig hajthatnak be gépjárművel a temető területére.

November 1-jén és 2-án, tehát Mindenszentek és Halottak napján a katolikus egyház tart megemlékezést 16 órakor. Az egyházi szertartásokat szintén hagyományosan, minden évben, s valamennyi budapesti temetőben megrendezik. A Csepeli temető nyitva tartása november 3-ától a szokásos rend szerint történik, vagyis reggel fél 8-tól délután 17 óráig látogatható a sírkert.

A legforgalmasabb napokon rendőrök, polgárőrök segítik a közlekedést a temető bejáratánál, valamint a temetői biztonsági őrökkel együttműködve vigyáznak a gyászolók biztonságára és értékeire. Nem árt azonban újra felhívni a látogatók figyelmét arra, hogy ügyeljenek táskáikra, vagyontárgyaikra. Ezeken a napokon a szürkegazdaságban dolgozó sírkövesek is ellepik a temetőket, akik felajánlják szolgáltatásaikat, de alaposan meg kell fontolni, kiknek adunk megbízást. Ezek a vállalkozók ugyanis garanciát nem nyújtanak, szakszerű munkavégzésük megkérdőjelezhető.

Bővülne a sírkert

A Csepeli temető történetéről érdemes megjegyezni, hogy a helyén a 20. század elején még bolgárkertészet volt. Korábban a sziget északi részén, Csepel-Ófaluban volt temető, de akkor a település lakóinak száma még csak néhány ezer volt. A jelenlegi temetőt 1918-ban nyitották meg, de az első temetés csak 1920-ban történt. A temető területét 1989-ben 1,1 hektárral bővítették, így napjainkban 12,4 hektárt foglal el. Mára azonban már betelt, további helyre van szükség. Tóth Gábor igazgató közölte, hogy a csepeli önkormányzattal folynak az egyeztetések a temető bővítéséről. Urnasírnak való hely ugyanis már alig akad a sírkertben, ezért újabb területet csatolnának a temetőhöz. Az új helyen főleg urnasírokat helyeznének el. Az utóbbi időben megnőtt az urnás temetések száma, miközben a koporsós elhantolásoké csökkent.


A múlt század hatvanas éveiben a temető főbejáratának tengelyében kis római katolikus kápolna állt. A kápolnát 1970-ben, ezt követően pedig a régi ravatalozót is lebontották. A jelenlegi ravatalozót 1975-ben építették a kor szellemének és az akkori építészeti stílusnak megfelelően.

A temető bejáratának sajátos, meghatározó hangulati eleme a főútvonal két oldalát díszítő, kettős hársfasorral kialakított sétány.


Cs. A.

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail