Szennyvíz ömlött a Kis-Dunába

Kategória: Archív péntek, 25 április 2014 13:02

szennyezes3Nagy mennyiségű, tisztítatlan szennyvíz ömlött április 22-én, kedden délután egy kiadós eső után a csepeli-soroksári Kis-Dunába. Az erről szóló lakossági bejelentésre Németh Szilárd csepeli polgármester ment ki a helyszínre, ahol környezetszennyezés miatt rendőrségi feljelentést tett. Hamarosan kiderült, hogy a szennyvíz a soroksári tisztítóműből került, sőt, kerül rendszeresen a Kis-Dunába. Emiatt szerdán összeült a csepeli és soroksári Védelmi Bizottság is, hogy közösen keressenek megoldást a problémára - értesült a Csepel.hu.

A Ráckevei-Soroksári Duna ágba rendszeresen beeresztett szennyvízről és egyéb szennyezésekről régóta beszélnek az ott sportolók és a horgászok. Április 22-én délután egy kiadós eső után érkezett lakossági bejelentés Németh Szilárd polgármesternek arról, hogy a Sport Szabadidő és Rendezvény Központ (korábbi Ifjúsági Tábor) mellett bűzös, csatornaszagú szennyeződés jelent meg a Kis-Duna teljes felszínén. Csepel polgármestere munkatársaival a helyszínre sietett, majd feljelentést tett a környezetszennyezés miatt.

A Dunán úszó, szennyvíz-szagú, láthatóan nagy mennyiségű toalett-papírt és tisztasági betéteket is tartalmazó szennyeződés forrását kutatva hamarosan a soroksári Dél-pesti Szennyvíztisztító Telephez érkeztek a rendőrök és tisztviselők. Ott vált egyértelművé, hogy a tisztítóműből került a szennyvíz Kis-Duna vizébe.

A helyszíni vizsgálat során Barabás Győző telepvezető elmondta: nagyobb esők során a tisztítómű 3600 m3-es záportározója nagyjából húsz perc alatt telik meg teljesen. Ez után a csapadékvízzel felhígult szennyvizet már nem tudják megtartani, az átbukik a záportározón, és egyenesen a Kis-Dunába folyik. A telepvezető szerint az időjárás szélsőségesebbé válása valamint az esővíz-elvezetés elterjedése miatt az ilyen esetek egyre gyakoribbak. Ma már havonta fordul elő annyi, három-négy kényszerű szennyvíz-átvezetés, mint korábban egy teljes év alatt. Bár a csapadékvízzel keveredett szennyvíz is büdös, ötszörös hígításnál annak átvezetése Európa valamennyi részén megszokott eljárás, mert a hígulás miatt már nem jelent nagyobb veszélyt a környezetre – emelte ki.

szenneyezes2Összeült a Helyi Védelmi Bizottság

Németh Szilárd csepeli polgármester kezdeményezésére április 23-án, szerdán Csepel és Soroksár Helyi Védelmi Bizottsága együttes ülést tartott a vízszennyezés ügyében. A csepeli polgármesteri hivatalban megtartott ülésen az előzmények mellett elhangzott az is, hogy az egyre gyakoribb nagy esők miatt 2013-ban megkezdődött a jelenlegi záportározó kibővítésének és a lebegő szennyeződés megszűrésének tervezése.

Barabás Győző telepvezető erről elmondta: nagyobb csapadék esetén a szennyvíztisztító teherbírásának húszszorosa érkezik a csatornahálózaton. Ezért szükséges a záportározó kibővítése. Az új tervek a kapacitás háromszorosára növelését célozzák. Ezzel a megoldással a nagy esők esetén a korábbi húsz perc helyett háromnegyed órára növelnék a szennyvíz „átbukását”, és a Kis-Dunába kerülését.

A telepvezető szerint azonban még így is csak azt lehet elérni, hogy később és ritkábban kerüljön hígított szennyvíz a Dunába. Ezért egy olyan rendszert is szeretnének kiépíteni, amely képes a záportározóból átbukó szennyvízből a lebegő, szilárd vagy fennakadó szennyeződés eltávolítására. Barabás Győző kiemelte: ez a fejlesztés nagyjából ötszáz millió forintba kerülne.

Csepel és Soroksár támogatná a fejlesztést

Németh Szilárd polgármester arra kérte a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep vezetőjét, hogy a lehető leghamarabb adjanak ki mindenre kiterjedő tájékoztatást az üzemszerű működésükről. Kiemelte: még akkor is elégtelen volt a tájékoztatás a szennyvíz Kis-Dunába folyatásáról, ha ez egyébként a normáknak megfelel. Mint mondta, a környezetszennyezés miatti feljelentést sem vonja vissza, mivel az inkább segíti majd a probléma feltárását és megoldását. Azt is megjegyezte, hogy szerinte nincs havonta három-négy alkalommal olyan nagy eső, ami az elmondottak alapján indokolttá tenné a záportározóba kerülő szennyvíz „átbukását”.

Németh Szilárd ugyanakkor kiemelte: Csepelnek és Soroksárnak egyaránt elemi érdeke a Kis Duna tisztulása, ezért minden olyan jellegű fejlesztést támogatni fog, amely ezt a célt szolgálja. Az ülésen felszólaló Egresi Antal soroksári alpolgármester ehhez kapcsolódóan megjegyezte, hogy a kormány több olyan programot is indított, melyek ezt a célt szolgálják, és amelyeket folytatni kellene.

Fontos telefonszámok

A Duna ágak vízminőségével, a vízen úszó, azon látható szennyeződésekkel kapcsolatban munkaidőben a 0630-708-6064-es telefonszámon lehet bejelentést tenni. Munkaidőn kívül a 0630-334-1909-es telefonszámot lehet hívni. Szintén munkaidőn kívüli, általános vízügyi és környezetvédelmi vonal még ezeken kívül a 0630-200-9561-es telefonszám.

szennyezesszennyezes4Csepel.hu

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail