Emléktábla hirdeti Csepel Kapuját

Kategória: Archív 2014. október 09. csütörtök, 01:52

csk3Emléktáblát avattak a Kossuth Lajos utca és az Ady Endre út sarkán 2014. október 7-én, amely a sikeresen zárult Csepel Kapuja szociális célú városrehabilitációs programot hirdeti. A lakóépületek felújításának köszönhetően több mint 800 család otthona vált energiatakarékosabbá és korszerűbbé.  Az emléktáblákat Németh Szilárd országgyűlési képviselő, polgármester és Borbély Lénárd alpolgármester közösen avatta fel. Az eseményen jelen volt Kontúr Pál országgyűlési képviselő.

Borbély Lénárd arra emlékeztetett, hogy Csepelen három városrehabilitációs programot vittek sikerre az elmúlt négy évben. Az Ady-projekt után következett a Csepel Kapuja program, majd a jelenleg is tartó Csepel déli lakóközpontjának felújítása. A Csepel Kapuja néven ismertté vált szociális célú városrehabilitációs program során négyezer itt élő lakókörnyezete újult meg. A fejlesztés összköltsége meghaladta az egymilliárd forintot. A lakóépületek megújításánál az Európai Unió 70, a csepeli önkormányzat és a lakók 15-15 százalékos részesedéssel fedezték a kiadásokat. A munkálatokat 2012 februárjában kezdték el, s most ősszel fejezik be a civil szervezetek mini-projektjeivel. Komplex épület-felújításokat végeztek az Ady Endre út 3., 5., 13-15., a Kossuth Lajos utca 24-28., 43-45 és a Templom utca 16-30. számú házakon. Hat társasház homlokzati hőszigetelésére és a lépcsőházak bejárati nyílászáróinak cseréjére került sor a projekt keretein belül.

A rehabilitációnak köszönhetően a lakások korszerű és energiatakarékos otthonokká váltak, a lakókörnyezet szebb és biztonságosabb lett. A beruházás a köztéri és épület-felújítások mellett magában foglalta olyan ingyenes, gyermekeknek és fiataloknak szóló szociális és közösségfejlesztő programok megvalósítását is, melyek a szabadidő hasznos eltöltésére ösztönöznek. A közbiztonság növelése érdekében öt új térfigyelő kamerát helyeztek el a környéken. A csoportos programok színesítésére a gyermek és az ifjúsági korosztály számra ingyen igénybe vehető közösségi tereket alakítottak ki.

Borbély Lénárd kiemelte, hogy Csepel önkormányzata számára fontos a panelházak felújítása, és a fejlesztéseket a jövőben is folytatják az Európai Unió és a kormány támogatásával. Minden lehetőséget megragadnak, hogy minél több sikeres programot zárhassanak a jövőben is.

Csepel.hu

cskcsk2csk4csk5csk6csk7