A csepeli zsidóság áldozataira emlékeztek

Kategória: Archív 2015. július 05. vasárnap, 15:56

h71_megeml2A csepeli Nefelejcs utcai izraelita temetőben tartott mártír megemlékezést a Budapesti Zsidó Hitközség - Dél-Pesti Körzete július 5-én, a Holokauszt 71. évfordulóján.

A megjelentekhez előbb néhai Kerényi András, Csepel díszpolgárának özvegye szólt, majd egy Holokauszt-túlélő és Schwartz Péter rabbihelyettes elevenítette fel a csepeli zsidóságot ért szörnyűségeket. Ács Tamás, a MAZSIHISZ vezetőségi tagja a Holokauszt oktatásának fontosságát emelte ki, példaként említve ebben a háború utáni Németországot.

Ábel Attila csepeli alpolgármester beszédében felelevenítette, hogy a befogadás és a kirekesztés végigkísérte a magyar zsidóság történetét, amely azonban mindvégig megmaradt magyarnak. Fontos gesztusként említette meg, hogy a zsidóság nem nemzetiségként, hanem a magyar nemzet részeként határozta meg magát. Hangsúlyozta: jó érzés azt látni, hogy gyógyulnak a sebek, a dél-pesti zsidóság ismét növekvő közösséget alkot, mert egyre többen merik felvállalni származásukat. Mint mondta, ebben a közösség-építésben az önkormányzat mindig partner volt, és az is kíván maradni.

Csepel.hu

fotó: Tóth Beáta

h71h71ah71bh71ch71dh71_h71_megemlh71_megeml3h71_megeml4

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail