Dokumentumfilm a kárpátaljai magyar áldozatokról

Kategória: Archív 2015. július 05. vasárnap, 16:01

harc_Dokumentumfilm készül azokról a kárpátaljai magyar áldozatokról, akik az elmúlt egy évben a kelet-ukrajnai harcokban vesztették életüket. A Magyar Média Mecenatúra program által támogatott filmet több fordulós pályázat eredményeként Csarnai Attila, a Csepeli Hírmondó munkatársa készítheti el, a film producere Skrabski Fruzsina. A dokumentumfilm munkacíme: Meghalni Ukrajnáért.

A hivatalos adatok szerint eddig öt kárpátaljai magyar szerződéses katona halt meg a kelet-ukrajnai háborúban. A film elsősorban az ő életüket követi nyomon. Mindannyian fiatalemberek voltak, akik békés szolgálatnak hitték a katonaságot, mígnem bő egy évvel ezelőtt Donyeck és Luhanszk térségében nyílt fegyveres konfliktussá fajult az ellentét. A folyamatos sorozások következtében kárpátaljai magyar katonákat is a frontra parancsoltak, akik közül öten nem térhettek vissza élve. Közben otthonaikban, főként Ungvár és Munkács térségében feleségeik és édesanyjaik tüntettek azért, hogy a fiaikat ne vigyék egy értelmetlen háborúba, a harcoló egységeket pedig minél hamarabb engedjék haza szabadságra. Az életszínvonal állandó romlása különösen sújtja a kárpátaljaiak helyzetét.

„A történetnek csepeli vonatkozása is van, mert az egyik áldozat, a beregszászi Timoscsuk Mihály édesanyja kettős állampolgárként csepeli lakcímmel is rendelkezik. Vele gyakran találkozom, s elmond olyan történeteket, amelyek a magyar sajtóban ritkán jelennek meg. Arról pedig végképp nincs híradás, hogy a háború sújtotta régióban szórvány magyarság él, akik civilként szenvedik el a borzalmakat. Mykola Morgunov, a Luhanszk melletti Brjanka város polgármestere nemrég levélben erősítette meg, hogy a luhanszki járásban 350 magyar nemzetiségű él a legutóbbi népszámlálás adatai szerint. A terveim között szerepel, hogy felkeressem az ott élő magyarokat, és eljussak azokra a településekre, ahol a kárpátaljai magyar katonák meghaltak. Timoscsuk Mihály a Donyeck melletti Georgijevkában esett el, hárman pedig a februári harcok során Debalcevónál.” – mondta Csarnai Attila.

Csepel.hu

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail