BMW-vel ment a szociális lakásba - Megkezdődött a csepeli lakásmutyi pere

Kategória: Archív 2015. július 10. péntek, 08:19

birosagÚj fejezethez érkezett a „csepeli lakásmutyi” kálváriája. Öt évvel a feljelentések után az ügyészség összesen öt személy ellen emelt vádat, az első két bírósági tárgyalásra pedig július 7-én és 9-én került sor a Budai Központi Kerületi Bíróságon.

A lakásmutyi ügy egyik legfontosabb mozzanata, hogy a csepeli szociális lakásokat nem a rászorulók, hanem kivételezett személyek kapták meg. Volt olyan, aki vadonatúj BMW-vel érkezett átvenni a szociális lakást. Persze a lakásokat fel is újították nekik, de a felújító, MSZP-közeli cég csak félig-meddig végezte el a rábízott munkát. A tizennyolc érintett bérlakás felújítása hiányos és silány minőségű lett – mindezek ellenére a Csepeli Vagyonkezelő Zrt. (Csevak) kifizette a szerződésben meghatározott összeget a beruházó INVESZT-ALFA Kft. részére. Az ingatlanokat végül a kivételezett személyek a piaci ár töredékéért meg is vették, és eladták azokat – immáron már a piaci áron, amivel több millió forintos haszonhoz jutottak.

A büntetőper elsőrendű vádlottja T. Endre, aki a lakásmutyi idején, 2008-2009-ben műszaki ellenőrként dolgozott a Csevaknál, és ebben a minőségben kulcsszerepet játszott az ügyben. A vádlott a vallomásában elismerte, hogy nincs a műszaki ellenőri munkához szükséges végzettsége, így nem tudta szakszerűen ellenőrizni, hogy valóban megfelel-e a lakások állapota a szerződésben foglaltaknak. Mivel a tizennyolc lakáson végzett munka értéke lakásonként 2—3 millió forint között volt, a szakszerű műszaki ellenőrzés hiánya komoly anyagi kárt okozott az önkormányzatnak. Vallomásában T. Endre azt is elmondta, hogy súlyos szakemberhiány volt ebben az időben a Csevaknál, neki azért kellett elvállalnia a műszaki ellenőri munkát, mert egyszerűen nem volt más erre a feladatra.

Az ügy harmad- és negyedrendű vádlottjai J. Ferenc és fia, ifj. J. Ferenc, az INVESZT-ALFA Kft. és a KIFESZ Kft. vezetői, melyek nagyon sűrűn kaptak megbízásokat a Csevaktól különböző önkormányzati ingatlanok felújítására több száz millió forint értékben az évek során. Az ellenük megfogalmazott vád csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége, hiszen fiktív számlákat és építési naplókat, hamis teljesítési igazolásokat adtak át T. Endrének. Az általuk kiállított iratokon szereplő tételeket egyszerűen nem építették be a lakásokba – Werner Péter, a Csepeli Városgazda Zrt. igazgatója azért tett feljelentést, mert 17—20 millió forint értékű munka hiányzott a felújításokból: volt, ahol nem építettek be a lakásba új ablakokat, annak ellenére, hogy a számla megvolt róla.

Az ügy ötödrendű vádlottja Szenteczky János, a csepeli MSZP elnöke és frakcióvezetője, aki a lakásmutyi idején a Csevak igazgatója volt. Ellene hűtlen kezelés a vád. Az ő felelőssége óriási az ügyben. A gyanú szerint egyrészt tudott róla, hogy a műszaki ellenőrzés színvonala egyáltalán nem megfelelő, mégsem tette meg a szükséges lépéseket. Másrészt az ő közbenjárására kapták meg a lakásokat olyan emberek, közeli ismerősök, akik a legkevésbé sem voltak rászorulva a felújított szociális bérlakásokra. Ilyen volt például Csepel korábbi rendőrkapitánya, Császár Mihály is. Szenteczky János felelősségre vonása érdekében még Németh Szilárd tett feljelentést 2010 áprilisában. Az ügy pikantériája, hogy az önkormányzat tulajdonában levő ingatlanok bérbeadásának feltételeit nagyon szigorúan szabályozta egy 2006-ban született önkormányzati rendelet: a szociális bérlakásokat kizárólag pályáztatás útján kaphatták meg az arra rászorulók. A „baráti bérlők” viszont nem pályáztak, de még csak nem is kérelmezték a lakásokat, egyszerűen csak megkapták. A bérlők később a felújított lakásokat rendkívül nyomott áron vásárolták meg az önkormányzattól, néhány esetben kevesebbért, mint amennyibe a felújítás maga – ezzel további károkat okoztak kerületünknek.

Szenteczky János korábban többször is azt nyilatkozta, hogy örül a bírósági tárgyalásoknak, mert ott legalább elmondhatja az igazságot, és ezzel tisztázhatja magát a bűncselekmények vádja alól. A politikus azonban eddig egyetlen egy tárgyalásán sem élt a lehetőséggel, „tisztázza magát”, és egyszer sem tett vallomást.

Csepel.hu

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail