Világháborús bunkert találtak egy csepeli óvoda udvarán

Kategória: Archív 2015. július 30. csütörtök, 12:24

ovibunker-0011Miközben a legtöbben a nyári szabadságukat töltik, gőzerővel folyik a csepeli nevelési intézmények, óvodák felújítása. A közel 400 millió forintos fejlesztés azonban igazi meglepetést is tartogatott. A Bóbita Óvoda felújítása közben egy II. Világháború idején épült betonbunkert találtak – értesült a Csepel.info.

GALÉRIA

Ki ne álmodozott volna gyermekkorában arról, hogy az udvaron vagy a homokozóban “régészkedve” valami különleges, elfeledett tárgyat vagy éppen katonai bunkert talál?  A csepeli Bóbita Óvoda játszóudvarán pont ez történt.

A Kiss János altábornagy utcában felépült óvodát a hetvenes években adták át. Az akkoriban még modernnek számító intézmény udvarán azonban egy betonbunker állt, amivel nem tudtak mit kezdeni. Ezért aztán inkább betemették, és ez lett az óvodai dombocska, ahol a gyerekek szaladgálhattak, szánkózhattak, játszhattak.

Óvodaszentelés a “vörös Csepelen”

Egy, az óvodában kezdetektől dolgozó forrásunk szerint a bunker 1942-ben épült, az utcában pedig 1956-ban még családi házak álltak. Ők úgy tudták, hogy a forradalom idején egy szovjet gránát csapódott be az egyik épületbe, ami elpusztult. Így amikor a helyszínen betemették a kiürített bunkert és felépült az óvoda, még a fiatal óvónénik közül is sokan úgy érezték, hogy a háborús múlt lezárásra vár. Ezért olyat tettek, ami akkor és ott, a szocializmus fellegvárában, a “vörös Csepelen” teljesen elképzelhetetlen volt: papot hívtak és titokban felszenteltették az épületet.

Az óvoda felszentelése után viszont megnyugodtak a kedélyek és senki sem foglalkozott a múlttal. A gyerekek, az óvónénik, de még a generációk is jöttek-mentek, és megfeledkeztek a világháborús betonbunkerről. Attól sem kellett tartani, hogy egy komolyabb felújítás során ismét rábukkannak, hiszen ilyen 2010-ig nem történt a csepeli óvodákban. A rendszerváltás utáni szocialista vezetésnek fontosabb volt a bölcsődék, óvodák és iskolák mielőbbi bezárása és eladása, a költségvetésből ugyanis az elhatalmasodott korrupció soha sem tudtak kijönni. Bár az évek során a Bóbita Óvoda állapota is leromlott, a lakóparkká alakulást szerencsésen elkerülte.

Közel 400 millió forintos fejlesztés indult

2010-től azonban alaposan megváltozott a helyzet. A Németh Szilárd által vezetett, megújult csepeli önkormányzat leszámolt az emberéleteket is követelő szocialista mutyivilággal, és évi kétmilliárd forintot sikerült a korrupció megfékezésével megtakarítania. A kerület így nem csak, hogy visszafizette az összes adósságát és megszüntette a közel négymilliárdos költségvetési hiányt, de gyors és nagyarányú fejlesztésekbe is kezdhetett. Új utak épültek, megújultak a csepeli közterületek, 52 kilométer csatorna került a földbe, uszodasátor épült a strandon, és az oktatási és egészségügyi intézmények sem maradtak ki a fejlesztésekből.

Németh Szilárd munkáját Borbély Lénárd polgármester folytatja 2014 októberétől, ami egyben a fejlesztések folytatását is jelentette. Csepel számos óvodájában végeztek kisebb-nagyobb felújításokat 2014-ben, de idén már közel 400 millió jut a gyermekek nevelési intézményeinek szépítésére, modernizálására. A munkák nagyobbik része az épületek energiatakarékosságát szolgálja, de a játszóudvarokra, a zöldfelületeinek karbantartására, automata öntözőrendszerek kiépítésére is jut pénz. Ilyen felújítás kezdődött a Bóbita Óvodában is, ahol több tízmillió forint értékben folynak a munkálatok. Érdekesség, hogy miután a csepeli baloldal nem támogatta az óvodai fejlesztéseket, megfeledkeztek azokról: éppen a napokban tartottak arról sajtótájékoztatót az RTL Klubnak, hogy Csepelen minden fejlesztés leállt vagy megszűnt a választások után.

A most megtalált betonbunkert az önkormányzat valószínűleg végleg felszámolja, hogy a háborús múlt soha többé ne kísértse az óvoda dolgozóit és kis lakóit.

Csepel.info

ovibunker-0023