A roma holokauszt 71. évfordulójára emlékeztek

Kategória: Archív 2015. augusztus 02. vasárnap, 16:11

rptA roma holokauszt 71. évfordulója alkalmából tartott megemlékezést a Roma Polgári Tömörülés (RPT) a Cigány Történeti-, Kulturális-, Oktatási- és Holokauszt Központban augusztus 2-án. Az egy éve átadott Szent István úti központban beszédet mondott Takács Szabolcs Ferenc, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára, Ilan Mor izraeli nagykövet, Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára, valamint Makai István, a Roma Polgári Tömörülés elnöke. A megemlékezésen részt vett Morovik Attila alpolgármester és Danyi Béla roma holokauszt túlélő.

Az RPT nevében Makai István elnök megköszönte mindazoknak a segítségét, akik pártfogolták egy évvel ezelőtt Áder János köztársasági elnök által megnyitott roma holokauszt központ létrejöttét. Bejelentette: az épület szeptember 1-jétől nyitva tart a nagyközönség előtt.

Beszédében hangsúlyozta: "Kötelességünk emlékezni és emlékeztetni! A központ megnyitása jó példa arra, hogy összefogással lehet építeni és ebből mások is erőt meríthetnek.”

A rendezvényen Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere levelét Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára tolmácsolta. Kiemelte: máig értethetetlen a roma holokauszt tragédiája, melyre nem lehet mentséget keresni.
A miniszter levelében emlékeztetett a több évszázados cigány-magyar együttélésre, majd idézte az RPT mottóját: "múltunk közös lesz a jövőben".

Ezután Takács Szabolcs Ferenc, a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség elnöke, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára emlékezett az ártatlan áldozatokra. Felidézte, hogy a több milliós európai cigányság 20-30 százalékát, a megszállt európai országok cigányságának csaknem felét gyilkolták meg a 2. világháborúban a holokauszt során. Ahogy beszédében fogalmazott: kötelező az emlékezés, a szembenézés, mert mindig van remény a közösség újjászületésére. A roma embereket segítni kell a felemelkedésben – tette hozzá az államtitkár.

Továbbá szólt arról is, hogy a roma nemzetközi szövetség az egyetlen olyan kormányközi szervezet, amely a roma holokauszt kutatásával, oktatásával és emlékének megőrzésével foglalkozik.

Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete beszédében a romák és a zsidók sorsának közös hasonlóságára hívta fel a figyelmet, amelyre nap, mint nap emlékezni, emlékeztetni kell. A roma holokauszt központ segít emlékezni az áldozatokra – hangsúlyozta. Hozzátette: az új generációknak is el kell mondani, hogy a holokauszt egy döntés volt, egy nagyon rossz döntés.

Ezután Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára megemlékezésében felidézte: a XX. század a népirtások százada és máig nem tudjuk, hogy történhetett meg emberek tömeges, szándékos, ipari méretű megsemmisítése.
Az emlékező beszédeket követően a roma holokauszt áldozatainak emléktáblájánál koszorút helyezetett el Takács Szabolcs Ferenc a Miniszterelnökség, Ilan Mor Izrael állam, Langerné Victor Katalin az Emmi, valamint Makai István és Danyi Béla romaholokauszt-túlélő az RPT nevében. A megemlékezők mécsesekkel és virággal
A koszorúzás után az érdeklődők megtekintették a roma holokauszt központban a cigányság múltját, a roma holokausztot, a cigány tárgyi kultúrát és a művészek alkotásait bemutató kiállítást.

AZS

Fotó: Halászi Vilmos

rpt1rpt2rpt4rpt5rpt6rpt7rpt8rpt10rpt94