Kétszáz új munkahely létesül Csepelen

Kategória: Archív 2015. augusztus 04. kedd, 08:02

kisspeterKiss Péter: Minden adott, hogy Budapest és a kerület Kelet- és Dél-Európa logisztikai csomópontjává váljon

Csepelen építtet logisztikai és raktározási terminált a vasúti szállítmányozással foglalkozó METRANS csoport. Kiss Pétert, a METRANS csoport vezérigazgatóság tagját a beruházás részleteiről kérdeztük.

  • Mit érdemes tudni a METRANS-ról? 

A METRANS, amely a HHLA csoport tagja, a kilencvenes évek elején Csehszlovákiában kezdte el a működését. Akkor még Közép-Kelet-Európában a konténerszállítás egyáltalán nem volt elterjedve, mi mégis láttunk benne fantáziát, hittünk benne, hogy a konténeres forgalom előbb-utóbb fejlődésnek indul. Célunk a zöld logisztika kiépítése volt, az, hogy a szállítás fő útvonalait a közútról a vasútra tereljük, és fejlesszük a vasúti kombinált fuvarozást. Az első terminál 1991-ben épült Prágában, ahonnan 1992-ben indult az első vonatszállítmányunk Hamburgba. Huszonöt év alatt eljutottunk oda, hogy Németországban, Svájcban, Ausztriában, Szlovéniában, Horvátországban, és Törökországban, de Csehországban, Szlovákián, és persze Magyarországon is jelen vagyunk. Konténer-terminálok építésével és üzemeltetésével, valamint vasútvállalatok üzemeltetésével is foglalkozunk. 2014-ben sikerült megnyitni a tizedik konténer-terminált a cseh-német határon, Ústí nad Laben városban.

  • Miért Csepelt választották legújabb beruházásuk helyszínéül?

Látjuk azt a lehetőséget, amelyet Budapest, mint a magyar logisztikai szektor központja kínál. Kiváló elhelyezkedés, jó vasúti és közúti összeköttetések, egyszóval minden adott, hogy Kelet- és Dél Európa logisztikai csomópontjává váljon. Hosszú éveken át kerestünk számunkra ennyi pozitív tulajdonsággal rendelkező települést. Budapestnek, és Csepelnek rendkívül jó a földrajzi elhelyezkedése, a csepeli városvezetéssel pedig kiválóan tudunk együttműködni. A csepeli konténerterminál egy logisztikai megoldás lesz. Az áru minden esetben vasúton érkezik és a helyi raktárakban kerül majd tárolásra, illetve innen szállítják tovább vasúton vagy közúton Magyarország különböző pontjaira, de előfordulhat, hogy külföldre is. A fejlett vasúti csomópont további szállítmányozó és raktározó vállalatokat fog bevonzani Csepelre és környékére.

  • Hol tart most a beruházás?

Jelenleg zajlanak a beruházás előkészületei, pontos terveket csak ez év szeptemberében fogunk bemutatni, mivel még mindig sok a tennivaló. A következő lépésben új munkahelyek alakulnak majd ki, egy adminisztratív központot építünk ki Magyarországon teljes technikai és operációs háttérrel. Ebben a fázisban, ahogy már szó volt róla, kétszáz új munkahellyel szeretnénk indulni.

  • Mikortól várható a munkaerő-felvétel?

A munkaköröket a negyedik negyedévben hirdetjük meg. Ekkor már szeretnénk elkezdeni a felvételi beszélgetéseket, mert a leendő alkalmazottaink bizonyos részének vasút-technológiai és más oktatásokat is meg kell tartanunk.

  • Mit jelent a csepeli beruházás a METRANS életében?

A csepeli bázis tranzit és elosztó terminál lesz, a keleti és a dél-európai szállítmányozásunk központja. Fel akarunk építeni egy adminisztrációs hátteret is, valamint egy erős és modern vasútvállalatot több telephellyel, amelynek vezetése Budapesten lesz. A terminálnak lehetősége nyílik majd arra, hogy ide vonzza a jelenlegi ügyfélkörünk egy bizonyos részét, főleg azokat, akik a zöld logisztikai szektorban tevékenykednek. Ezt látjuk más telephelyeken is: a kombinált szállítmányozás raktárakat csábít a közeli területekre. Szoros együttműködésben állunk a csepeli polgármesteri hivatallal valamint más érdekelt hivatalokkal is, hogy megfeleljünk a helyi szabályzatoknak, igényeknek. Bízunk benne, hogy Csepel városa és a METRANS sikeresen együttműködik a jövőben is.

Lass Gábor

metransAz álláslehetőségekkel kapcsolatos információkat – a pontos időpontok, tudnivalók, feltételek ismeretében - közzétesszük majd a Csepeli Hírmondóban.