Guruló Csepel-kiállítás Erdélyben

Kategória: Archív 2015. augusztus 10. hétfő, 10:07

tusvanyos_123Csepel önkormányzata idén nem csak támogatóként, kiállítóként is részt vett Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban július 21-26. között. Budapesttől közel 800 kilométerre, az erdélyi Tusnádfürdőn is nagy sikert aratott a Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény mozgó kiállítása. Volt, aki a programot olvasva célirányosan érkezett az 1975-ben gyártott teherautóhoz.

Csepszit a Honvédelmi Minisztérium ajándékozta Csepel önkormányzatának Németh Szilárd, Csepel akkori polgármestere közbenjárása nyomán. Az autó 2014-ben lett felújítva, azóta üzemel, mint kiállítóhely. Különlegessége, hogy a belső terében a Weiss Manfréd Művek által gyártott használati eszközök tekinthetők meg: a sparhelttől a varrógépen át a Csepel bicikliig (Pajtás) számos különleges tárgy kapott itt helyet. (Sokan nem tudják például, hogy a gyárban nem csak töltényhüvelyeket, de repülőgép-motort is gyártottak egy időben.)

Németh Szilárd országgyűlési képviselő – aki maga is jelen volt Tusnádfürdőn – és Borbély Lénárd polgármester úgy gondolta, a hozzájuk érkező érdeklődésnek eleget téve idén megörvendeztetik a rendezvény látogatóit egy kis különlegességgel: Csepel sátrat állított fel a kerület önkormányzata, amire sokan a kint tartózkodó politikusok közül is kíváncsiak voltak.

A guruló tárlatot megtekintette Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, valamint Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke is.

Balog Zoltán meglepve tapasztalta, hogy Magyarországtól ilyen messze Csepelre talál. Ahogy az emlékkönyvbe írta: „Csepel és Erdély is összetartoznak, mint mi mind magyarok”.

Tőkés László püspök szerint „van mire építeni. A múlt kötelez. Kívánom Csepel újkori felemelkedését Isten áldásával”.

Németh Zsolt arról érdeklődött, gyártanak-e a napjainkban bármit is a nagy múltú WM Gyárban és javasolta, a kiállítótérben helyezzük el Mansfeld Péter fotóját, akinek nevét és arcát szorosan össze lehet és kell kötni Csepellel. „Gratulálok a Csepszi létrehozásához, nagy ötlet, kiváló megvalósítás. Kívánom, hogy Csepel az „új utakon” merítsen erőt a múlt sikereiből!”

 

Sokan érkeztek Erdélyországból (Zenta, Marosvásárhely, Szováta, Kézdivásárhely, Csíkszereda, Uzon), de a mai Magyarország területéről is. Olyanok, akik még nem jártak Csepelen, de a kiállítás felkeltette érdeklődésüket és megígérték, egyszer biztosan ellátogatnak a patinás kerületbe.

Többen nagyszüleik, dédszüleik használati tárgyait is felfedezték a kiállítótérben, ám eddig nem ismerték a WM logót, nem tudták, hol készültek az eszközök, mi a történetük. Ők most ezzel a tudással gazdagabban térhettek haza Tusnádfürdőről.

„A képek felkeltették érdeklődésemet, ősszel meglátogatom Csepel nevezetességeit, parkjait” – írta Enikő Csíkszeredáról.

 

Csepszi sikere töretlen, s ennek hír ment. Ősszel ismét utazik, ezúttal Csepel testvérvárosába, Nagyszalontára hívták.

 

szöveg és fotó: Kitzinger Adrienn

tusvanyos_025tusvanyos_037tusvanyos_041tusvanyos_062tusvanyos_089tusvanyos_102tusvanyos_110tusvanyos_118tusvanyos_174tusvanyos_192