Még a nagy melegben is vigyázzunk értékeinkre! - Bűnmegelőzési felhívás

Kategória: Archív 2015. augusztus 10. hétfő, 11:32

vizirendor_illusztracioSajnos még a nagy meleg sem tartja vissza a besurranó tolvajokat, sőt, kihasználják időjárás által nyújtott lehetőségeket, melynek során szinte percek alatt nagyobb összegekkel károsíthatják meg az ingatlanok tulajdonosait.

Fokozottabban oda kell figyelnünk otthonainkra, mivel az időjárás miatt sokan szeretik napközben, sőt éjszakára is nyitva hagyni az ingatlanok ablakait, teraszajtóit, vagy akár a bejárati ajtókat, ami azonban nagyban megkönnyíti, elősegíti a betörők, besurranók dolgát.

 

A besurranás lényege, hogy az elkövetők a lakásokba benyitogatva és belépve, amilyen gyorsan csak lehet, minél több értéket vegyenek magukhoz, majd a megszerzett értékekkel sietve, lehetőleg észrevétlenül távozzanak. Mindezt villámgyorsan, percek alatt hajtják végre, mivel nagyobb a lebukás veszélye, mint a betörésnél. Továbbá a besurranáshoz nem szükséges semmilyen „szaktudás”, vagy eszköz, legfeljebb magabiztosság és lélekjelenlét kell. A besurranó bűnözők nem csak az éjszaka leple alatt dolgoznak, minden szívfájdalom nélkül képesek fényes nappal is véghezvinni a bűncselekményeket. Elég egy résre nyitott ablak, egy pár perces szellőztetés és máris percek alatt komoly károkat okozhatnak. Gyakori eset az is, hogy a besurranó tolvajok a bejárati ajtó közelében hagyott kulcsokra vadásznak, melyet könnyedén el tudják érni például a levélbedobó nyíláson, vagy a régi típusú ajtók nyitva hagyott kis ablakain keresztül. A bejárati ajtó közelében ezért soha ne hagyjunk gépkocsi-, vagy lakáskulcsokat.

A besurranó tolvajok minden szemrebbenés nélkül olyan házba is könnyedén bemennek, ahol az ingatlanban tartózkodnak az ott lakók. Még attól sem riadnak vissza, ha békésen szunyókáló lakástulajdonos feje mellől kell elvinni a pénztárcáját, vagy egyéb értékes tárgyait.

Hogyan védekezhetünk a besurranó tolvajok ellen?

  • A bejárati ajtót mindig zárjuk kulcsra!
  • Készpénzt, bankkártyákat, pénztárcákat, táskákat, ékszereket és értékes műszaki cikkeket a lakáson belül biztonságos helyen tároljuk! Soha ne nagyjuk elöl, jól látható helyen, vagy bejárati ajtó közelében!
  • Jó szolgálatot tehetnek a lehúzott redőnyök, a biztonsági rácsok vagy a betörésvédelmi fóliák.
  • Nagyobb házakban érdemes mozgás-, vagy ajtónyitás-érzékelő riasztóberendezéseket felszerelni a szobákban. Ezeket célszerű éjszakára bekapcsolni ott, ahol nem tartózkodunk (garázs, szuterén, esetleg földszint), így ha mégis bejutott a tolvaj, a riasztó működése elijesztheti, a háziak pedig felébredhetnek.
  • A bejárati ajtóra ajánlatos nyitásérzékelőt szerelni, így azon napközben sem tudnak észrevétlenül bejutni.
  • Érdemes végiggondolnia azt is, hogy ott, ahol kamera működik, szinte nullára csökken a bűncselekmények száma, így ilyen biztonságtechnikai rendszerrel a legtöbb esetben elkerülhetőek a bűncselekmények.