Veszélyes vérszívók

Kategória: Archív 2015. augusztus 11. kedd, 08:46

kullancsA kullancsok által leggyakrabban terjesztett betegség a Lyme-kór, mely hosszabb távon bőr és idegrendszeri szövődményekkel jár.A fertőzöttség influenzaszerű tünetekkel, magas lázzal, ízületi fájdalmakkal, torokfájással és kimerültséggel jár, minden esetben köhögés nélkül. A csípést követően piros, jellegzetesen gyűrű alakban egyre nagyobbodó bőrelváltozás jelentkezik.

Mi a teendő kullancscsípés esetén?

A kullancsot haladéktalanul el kell távolítani a patikában kapható kullancseltávolító csipesz segítségével. Az eszközzel fogjuk meg a kullancsot, s határozott mozdulattal a csípés irányába húzzuk ki a bőrből a kullancsot. A fertőzést a potroha tartalmával közvetíti, ezért nem kell megijedni, ha a szívószerve – köznyelven feje – beszakad az eltávolítás során. Ez bajt már nem okoz, magától kilökődik. Fontos az is, hogy fertőtlenítsük a csípés helyét

Célszerű a patikában kapható úgynevezett kullancs-teszttel megvizsgálni a kullancsot. Amennyiben a teszt a kullancs fertőzöttségét mutatja, forduljunk orvoshoz. Korai kezeléssel elkerülhető a betegség.A csípés helyén allergiás reakció is kialakulhat, ám ez rövid idő alatt eltűnik.

Lyme-folt: jellegzetes bőrelváltozás

Ha arra gyanakszunk, hogy kullancscsípés okozza a bőrpírt, de a csípést nem vettük észre, kullancsot nem látunk,legalább 8 cm átmérőjű foltnak kell lennie ahhoz, hogy kullancsra gyanakodjunk. Amennyiben a Lyme-foltról fent leírt feltételek nem teljesülnek,bőrgyógyász szakorvoshoz kell fordulni. A tévesen felállított Lyme-kór diagnózisa és az ehhez kapcsolódó kezelések ártalmasak lehetnek.

Súlyos tünetek

Az arcon kezdődő Lyme-folt megkülönböztetett ellátást indokol: ezt a fül mögötti kullancscsípés okozza. A kialakuló gyűrűből csak a fül előtti, közel függőleges csík látható. Ez az orr felé húzódik, majd eltűnhet. Fertőzött kullancs csípése esetén napokon belül kialakulhat arcidegbénulás

A folt megjelenését követő napokban már arcidegbénulás és agyhártyagyulladás alakulhat ki, ezek kezelése bonyolultabb, és persze a szövődmények miatt is gyors diagnózisra van szükség. Az ilyen esetekben is specialista feladata a teendők meghatározása.

Fontos tudnivalók

Tartsunk otthon kullancs-csipeszt! Ne féljünk eltávolítani a kullancsot, nem okozhatunk bajt az eltávolítással. Ne alkalmazzuk azokat a házi praktikákat, amiket itt-ott hallottunk. A zsírral bekenés, csipesszel kicsavarás, stb. következtében a kullancs bacilus tartalmú nyálat köp áldozatába. Tehát e népi módszerek éppen a megelőzendő fertőződést idézik elő! A gyerekeknek mondjuk el, hogy ha a táborozás során kullancsot találnak a bőrükben, kullancs csípi meg őket, azonnal jelentkezzenek a felügyelő felnőtteknél.

Fokozódó panaszok esetén forduljunk szakorvoshoz.

Nem minden kullancs fertőzött, de a gyors beavatkozás, a kullancs haladéktalan eltávolítása a felfedezését követően mindenki számára nagyon fontos.