Megdőlt a fővárosi melegrekord - de már látszik a vége

Kategória: Archív 2015. augusztus 14. péntek, 07:47

melegrekord_illCsütörtökön megdőlt a fővárosi napi melegrekord, Újpesten 37,8 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet, új országos rekord viszont nem született - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa az MTI-vel.

Török László elmondta: mostanáig ezen a napon 1946-ban volt a legmelegebb. Akkor 37,4 fokig melegedett fel a levegő, most ennél csaknem fél fokkal magasabb hőmérsékletet mértek.

Az augusztus 13-i országos rekord nem dőlt meg. Kaposváron 1946-ban 39,8 fokot mértek, most viszont még a 39 fokot sem érte el a hőmérséklet. A legmelegebb időszakban Budakalászon 38,8 fok volt - közölte a meteorológus.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzése szerint a hétvégén még sok helyen csaknem 40 Celsius-fokig melegszik fel a levegő, de egyre többfelé várhatók záporok, zivatarok, s vasárnap néhol már 30 fok körül alakulnak a maximumok.

Egyre gyakoribb zivatarok

Pénteken még sok napsütésre lehet számítani, csapadék nem valószínű, de megélénkülhet a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 15-22, a legmagasabb hőmérséklet 33-37 fok között alakul. A tartós hőség veszélye miatt péntekre Nógrád, Vas, Zala és Somogy megyére másodfokú, az ország többi területére a legmagasabb - harmadfokú - figyelmeztetést adta ki a meteorológiai szolgálat.

Szombaton a sok napsütés mellett a Dunántúlon - elsősorban annak nyugati felén, délután - elszórtan, az ország többi részén legfeljebb néhol valószínű zápor, zivatar. Helyenként megélénkül a szél, zivatarok környezetében erős vagy viharos széllökések is lehetnek. A leghidegebb órákban 16-23 fok lehet. Napközben 34-38 fokig melegszik a levegő.

Vasárnap erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, miközben délnyugat felől egyre több felhő érkezik. Délután a Dunántúlon már csak kevés napsütés ígérkezik. Több helyen alakul ki zápor, zivatar. Főként nyugaton heves zivatarok is előfordulhatnak.

A Dunántúlon helyenként megerősödik a szél, zivatar környezetében viharos széllökések is lehetnek, másutt mérsékelt marad a légmozgás. A minimum-hőmérséklet 17-23 fok között valószínű. A nappali maximumok általában 32-37 fok között, a Nyugat-Dunántúlon viszont már 30 fok körül alakulnak - olvasható az előrejelzésben.

Híradó.hu