A magyar reformok működnek – Hosszú távon biztosítható a rezsicsökkentés

Kategória: Archív 2015. augusztus 15. szombat, 09:57

rezsi_amagyarreformok2013-2014 folyamán 334 milliárd forint maradt 3,8 millió magyar háztartásnál, ez az összeg 2015 végére 574 milliárd forintra növekszik – közölte Németh Szilárd.

A Fidesz szakpolitikusa pénteki sajtótájékoztatóján felidézte: 2002-2010 között a Gyurcsány-Bajnai-kormányok tizenötször adtak engedélyt az energiahivatalnak arra, hogy egy védett piacon a lakosság számára nyújtott földgáz és villamos energia árát emeljék. Így a földgáz ára 206 százalékkal, míg a villamos energiáé 97 százalékkal emelkedett ebben az időszakban – jegyezte meg, hozzátéve: „odajutottunk, hogy a magyar családok bevételeik 30-35 százalékát rezsire kellett, hogy fordítsák”, arról nem is beszélve, az adórendszer is jelentősen megnyirbálta a fizetéseket.

Németh Szilárd arra is emlékeztetett, hogy 2008-ban - amikor jelentősen zuhant a villamos energia világpiaci ára -, is emelkedett hazánkban az elektromos áram lakossági ára.

Ezt a kormánypárti képviselő azzal magyarázta, hogy a közszolgáltató cégek jelentős hányadát még a Horn-kormány idején privatizálták, amelyek pedig nemzeti tulajdonban maradtak, azokat a Gyurcsány-kormány árusította ki 2006-2008-ban. Mint ismert: e külföldi tulajdonosoknak a baloldali kormányok garantált profitot biztosítottak.

„A magyar családok fizették meg azt a hasznot, amit zsebre vágtak a cégek” – utalt a fideszes politikus arra, hogy a közműszolgáltatók külföldi tulajdonosai mintegy 1060 milliárd forintot vittek ki az országból működésük idején. „Ezzel kellett szakítani, s 2010-ben első lépésként befagyasztottuk ezen a védett piacon az árakat” – mutatott rá.

Egyúttal kifejtette: az ezt követő időszakban három lépcsőben csökkentették a rezsiárakat, gyakorlatilag a gáz, a villany és a távhő ára 25 százalékkal csökkent, így a magyar családok ma már Európában a második legalacsonyabb díjat fizetik a gázért és villanyért. Németh Szilárd a rezsicsökkentés jótékony hatásaként említette azt is, hogy a lakosság kinnlevősége 51 milliárd forintról 20 milliárd forint alá csökkent az elmúlt években.

Megvédtük a magyar családokat ezektől az erőteljes kiadásoktól, ami számokban azt jelenti: 2013-2014 folyamán 334 milliárd forint maradt 3,8 millió magyar háztartásnál, ez az összeg 2015 végére 574 milliárd forintra növekszik – tájékoztatott a szakpolitikus.

Németh Szilárd szólt az Otthon Melege Programról és az egyéb korszerűsítési programokról, melyek során kormányzati és uniós forrásokból tették energiahatékonyabbá a társasházak jelentős részét. Ez tovább csökkenti a rezsikiadásokat – jegyezte meg.

Március elején megalakult az Első Nemzeti Közműszolgáltató, ami biztosítja a rezsicsökkentés fenntarthatóságát és a szolgáltatás biztonságát – mondta. Végül a Fidesz szakpolitikusa arról tájékoztatott, hogy a kormány több lépésben megtette azokat a lépéseket, amelyek hosszú távon szavatolják hazánk energiabiztonságát. Ezek között említette Paks II-t, a gáztározók visszavásárlását az E.On-tól, illetve a magyar-orosz gázszállítási megállapodást.

(fidesz.hu)