Ítélet előtt Szenteczky János vádlott

Kategória: Archív 2015. szeptember 03. csütörtök, 16:12

Szenteczky_JanosElhalasztották Szenteczky János vádlottnak, a csepeli MSZP elnökének rágalmazási perét a Kispesti Járásbíróságon szeptember 3-án, miután ügyvédje betegségre hivatkozva nem jelent meg a tárgyaláson. A rágalmazási ügy lényege, hogy a 2010-es önkormányzati választások előtt a Csepel.info nevével visszaélve jelentettek meg egy Fideszt lejárató kampányújságot, amelyet a vád szerint Szenteczky János adott ki.

A korábbi tárgyalásokon a tanúvallomásokból kiderült, hogy Szenteczky János különféle trükkökkel próbálta lejáratni a csepeli Fideszt és annak vezetőit a 2010-es önkormányzati választások előtt. Az egyik tanú például elmondta, hogy Szenteczky János telefonon felhívta őt 2009-ben, hogy beszélgetni szeretne vele. Arra azonban nem számított, hogy Szenteczky titokban minden bizonnyal hangfelvételt készít a magánbeszélgetésről. A kettőjük között elhangzott mondatok ugyanis átszerkesztett módon később egy Fideszt lejárató kampányújságban jelentek meg. A tanú megdöbbent az eseten, mert semmiféle interjút nem adott, és nem egyezett bele, hogy a magánbeszélgetését lejárató kampánycélokra használják fel. Az ügy elképesztő hasonlóságot mutat a gyilkosságért életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélt Deme Gábor praktikájával, aki arról volt közismert, hogy rendszeresen hangfelvételt készített magánbeszélgetéseiről lejárató célzattal.

Wirsching Viktória, a csepeli MSZP kampánystábjának korábbi tagja, aki jelenleg a DK kommunikációs ügyeivel foglalkozik, tanúként azt vallotta korábban, hogy a 2010-es kampányban részt vett a csepeli szocialisták kampányában. A lejárató kiadványt látta, de szerinte ahhoz semmi köze nem volt az MSZP-nek. Megjegyezte, hogy „Szenteczky Jánostól a kiadvánnyal kapcsolatban semmiféle utasítást nem kapott és az MSZP részéről senki nem határolódott el a lejárató újságtól.” Azt is megjegyezte ugyanakkor, hogy a kiadványokról mindig Szenteczky hozott döntést.

Ábel Attila alpolgármester tanúként azt mondta: a rágalmazó kiadványból nem derült ki, hogy ki volt a kiadás felelőse, de sejthető, hogy Szenteczky érdekében állt ilyen újság megjelentetése. A lapban kizárólag Szenteczky János politikai ellenfeleiről jelentek meg becsületsértő állítások, és a terjesztői is arra utaltak, hogy megbízóik nagyhatalmú emberek. Abban az időben pedig az MSZP volt hatalmon Csepelen.

A per egy korábbi tárgyalásán hallgatták meg R. Béla tanút, aki terjesztőként vett rész a becsületsértő és rágalmazó kiadvány megjelentetésében. Ő egyértelműen felismerte Szenteczky Jánosban azt az embert, aki a rágalmazó lap terjesztésére felkérte a csepeli MSZP Kossuth Lajos utcai irodájában 2010 őszén. A védelem az ő ismételt meghallgatását kérte. A tanú meg is jelent a mostani tárgyaláson, de ezúttal a védelem hiányzott Szenteczky részéről.

A pert október 5-én folytatják, s várhatóan ítélet is születik.

Csepel.hu