Fergeteges kalandok a Radnótiban

Kategória: Archív 2015. szeptember 06. vasárnap, 08:53

TBE_3662A borús, esős időjárás általában meg szokta pecsételni a szabadtéri rendezvények sorsát – mostanában azonban úgy tűnik, Csepel ezt újra meg újra meg újra megcáfolja. A Tombolj és Tanulj! című rendezvényen augusztus 20-ához hasonlóan a rossz idő ellenére rengetegen vettek részt, a program annyira változatos volt, hogy senkinek sem maradt ideje fázni.

GALÉRIA

 

A Radnóti Miklós Művelődési Házat szeptember ötödikén kívül-belül hangos gyerekzsivaj árasztotta el. A Csepeli Városkép Kft. által szervezett ingyenes program a legkisebbek számára nyújtott színvonalas elfoglaltságot a tanév első hétvégéjére. Ahogy Ligeti Ágnes, a Művelődési Ház vezetője elmondta, a nap kettős tematika köré épült: „Tombolj!”, vagyis különféle kipróbálható mozgásformák segítségével a gyerekek levezethetik energiájukat, kiélvezhetik a nyár utolsó pillanatit. „Tanulj!”, azaz a kézműves foglalkozásokon, a számtalan logikai- és társasjáték segítségével pedig már az iskolai elfoglaltságokra hangolódhatnak.

„Az eső közbeszólt – még az itt látható rengeteg programnál is többet terveztünk a mai napra. Tavaly „Egy Szelet Csepel” címen volt egy rendezvénysorozat, melyből a Radnóti a sportprogramokkal vette ki a részét. Ez adta az ötletet, hogy kellene szervezni egy családi szombatot, ahol nemcsak az idelátogató gyerekek testét, de az agyát is megmozgatjuk, közben pedig bemutatjuk a házban működő tanfolyamokat is. Úgy érzem, rendkívül sikeres a mai esemény, ami arra buzdít, hogy jövőre is szervezzünk egy ilyen napot.”

TBE_3343Már a Művelődési Ház körül is hatalmas sokadalom fogadta a családokat. A bejárat előtt a fák lombjai közé nyúló mászófal okozott szokatlan látványt. Sok bátor jelentkező akadt még a legkisebbek között is, aki megkísérelte elérni a torony csúcsát, hogy fentről szemlélhesse meg a látogatók tömegét. A mászófalhoz közel a mogyorófa alatt Csepszi, a guruló helytörténeti kiállítás okozott örömet mindenkinek – a szülőkben nosztalgikus hangulatot ébresztett, a gyerekekben pedig izgalmat a régi teherautó, benne a motor és mindenféle érdekes tárgyak látványa.

A szülők legnagyobb örömére hosszú időre lekötötték az apróságokat a népi játékok, lehetett például horgászni, csigákkal versenyezni – persze a halak, csigák mind fából voltak. Kicsit távolabb azonban eleven lovak álldogáltak egy fa alatt, nyergükbe pedig bárki felülhetett.

Beljebb lépve a kintihez képest sokkal kellemesebb hőmérsékletű Művelődési Házba igazi mesevilág fogadta a gyerekeket. A társasjátékok világába egy Keszi törzsébe tartozó honfoglaló vitéz vezette be a kíváncsiakat a Kockalandorok asztalánál, a Logikó-P asztalánál pedig bárki próbára tehette agytekervényei állóképességét. Az arcfestők pedig bárkinek teljesítették a vágyait – kiscicává, pillangóvá, vagy akár szuperhőssé lehetett változni az asztaluknál.

A színpadon eközben látványos előadások váltották egymást, melyek a nap során egyre több és több érdeklődőt vonzottak. Délelőtt a Hahota Gyermekszínház indított egy sokak számára ismerős történettel: Csizmás Kandúr meséjét adták elő időnként a közönséget is bevonva. A Vectors Kötélugró Sportegyesület, majd a CirkuSZínház szemkápráztatóan látványos előadása után bárki kipróbálhatta, mennyire képes a zene ritmusára mozogni Telek Máté, az ÁMK táncoktatójának segítségével. Ebédidőben kezdődött a nap legjobb gasztronómiai programja: egy hétfordulós lángosevő verseny, ahol a vállalkozó kedvű és éhes gyerekeknek kezük használata nélkül kellett mihamarabb elfogyasztaniuk egy kötélen lógó finomságot. Jóllakottan nem esik jól a mozgás: az Eszter-lánc mesezenekar előadása kiváló levezetése volt az ízletes és kiadós ebédnek.

TBE_3442Délután is látványos bemutatók kápráztatták el a gyerekeket és a szülőket egyaránt. A capoeirások műsorát néző gyerekek közül biztos sokan arról álmodtak, hogy bárcsak ők is olyan lendületesen, légiesen tudnának mozogni, mint a színpad előtt mozgó fiatalok... A zumbát és a gymsticket viszont bárki kipróbálhatta, a látványos hastánc, hip-hop és jazz-balett bemutató pedig már csak hab volt a tortán. Ezek a bemutatók azért is voltak nagyon különlegesek, mert ezeket a mozgásformákatt hivatalosan oktatják a Radnóti falai között, így aki kedvet kapott, azonnal jelentkezhetett bármelyikre – persze csak szülei beleegyezésével. A radnótis fellépők bemutatóik után különleges meglepetéssel, egy gondosan elpróbált, mégis spontánnak tűnő flashmobbal, azaz közös tánccal is kedveskedtek a nagyterem időközben hatalmasra duzzadt közönségének.

Egy ilyen naphoz igazán nagy finálé dukál: Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar fergeteges koncerttel zárta a rendezvényt. A koncert alatt még zajlott az élet, de ekkorra már érezhetően fáradtak voltak kicsik és nagyon egyaránt. Miután a zenészek letették hangszereiket, lassan mindenki hazaindult – kimerülten, de élményekkel tele.

MN

fotó: Tóth Beáta

TBE_3487TBE_3517TBE_3703TBE_3565