Kedvezményekkel indult a tanév

Kategória: Archív 2015. szeptember 07. hétfő, 08:50

tankonyvek31A most kezdődött tanévben közel 1 millió 200 ezer gyerek indult iskolába, közülük mintegy 650 ezren kaptak ingyenesen tankönyvet. Ennek az általános iskola 1-3. évfolyamán tanulók szülei örültek leginkább, mivel a gyerekeknek alanyi jogon járt a térítésmentesség: így mintegy 150 ezerrel több gyerek jutott térítésmentesen a példányokhoz. A többi évfolyamon pedig a szociálisan rászorulók, nagycsaládosok, tartósan beteg tanulók jutottak ingyenesen a könyvekhez.

Csepelen több mint hétszáz kisdiák kezdte meg tanulmányait az általános iskolákban – tudtuk meg Tóth János tankerületi igazgatótól.

Az előző évhez képest változott, hogy azok a tanulók, akik fizetnek a tankönyvekért, hogyan kapták meg a csekkeket: erről az iskolák honlapjukon tájékoztatták a szülőket. A Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO) tavaly névre szólóan, postán küldött a tanulóknak díjbekérő csekket, most ezt a számlát az iskolákban vehették át a hozzátartozók augusztus 31-ig.

Fizetési határidő, ingyenesség

A diákok szülei szeptember 15-ig csekken, banki átutalással és iskolakezdési utalvánnyal egyenlíthetik ki tankönyvszámlájukat. Amire külön érdemes odafigyelni a hozzátartozóknak, hogy az ingyenességre jogosuló tanulóknak három hónapnál nem régebbi dokumentumokat kell bemutatniuk a tartós betegségről, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményről szóló határozatról vagy a három gyermek után járó családi pótlékról szóló igazolásról.

Csökkentek a tankönyvárak

Egy felső tagozatba járó tanuló anyukája például átlagosan 12 ezer forintot fizet ki a tankönyvekért. A könyvtárellátó tájékoztatása szerint mintegy 35 százalékkal lettek olcsóbbak a tankönyvek 2013-hoz képest.

Szeptembertől ingyenes gyermekétkeztetések - Kik jogosultak rá az óvodákban?

Újabb segítséget kapnak a gyermeket nevelő családok szeptembertől. Több gyermek kaphat ingyenes óvodai, bölcsődei étkezést szeptembertől, mint eddig. (Erről felhívásban értesültek olvasóink júliusi lapszámunkban.)Az anyagilag jobb helyzetben lévő, háromnál kevesebb, egészséges gyermeket nevelő szülőknek azonban továbbra is fizetniük kell az étkezésért.

Csepelen is bővült az érintettek köre, mivel az új nevelési évtől közel 2500 gyermek jár majd óvodába. Ebből az először oviba indulók több mint hatszázan vannak.

Ingyenesen étkezhetnek az oviban szeptember 1-től azok a gyerekek, akiknek a családjában három vagy több gyermeket nevelnek, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek, fogyatékossággal élnek vagy tartósan betegek. Az ingyenességet kap, akinek a családban nevelkedő testvére tartósan beteg vagy fogyatékos, vagy akinek a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a kötelező legkisebb munkabér 130 százalékát (2015-ben ez 89 408 forint), s az is kedvezményezett, akinek a nevelésbe vételét elrendelte el a gyámhatóság – tájékoztatta lapunkat Baldauf Myrtill köznevelési referens.

A térítésmentességet igényelheti az egyik szülő, a családba fogadó gyám, nevelőszülő vagy a gyermekotthon vezetője.

Igénylés módja

A szülőknek egy nyilatkozatot kel kitölteni és benyújtani az óvodában, amelyet az intézményben lehet kérni, de letölthető a csepel.hu honlapról is. (Ezeknek a nyilatkozatoknak a leadása folyamatosan zajlik, tehát ha a fent leírt állapot valamelyike bekövetkezik, a nyilatkozat bármikor beadható. A felhívásban szereplő augusztus 5-ei határidőt azért jelölték, meg, hogy a jogosultak már szeptember 1-től igénybe vehessék az ingyenességet.)

Ezzel a lehetőséggel például egy olyan három gyerekes család, ahol eddig féláron étkezhettek a gyermekek, ősztől havi 11-15 ezer forintot takaríthat meg.

Mi vonatkozik az általános iskolásokra?

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő tanulók az általános iskola mind a nyolc évében jogosultak ingyenes étkezésre, továbbá július 1-jétől azok a gyermekek is, akiket nevelésbe vettek vagy utógondozói ellátott tanulók. Ezenkívül azok a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők is térítésmentesen étkezhetnek, akiket fogyatékos gyermekek számára nappali ellátást nyújtó intézményben helyeztek el. Az 1-8. évfolyamon, továbbá a középiskolai tanulmányok idején a térítési díjból 50 százalékos kedvezményt kapnak a három- vagy többgyermekes családok, a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermekek, ha más jogcímen nem részesülnek ingyenes étkezésben – olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériuma honlapján.

antal