Elbúcsúztatták Choli Daróczi Józsefet

Kategória: Egyéb 2018. május 25. péntek, 08:14

Choli D temetes IMG 20180524Utolsó útjára kísérték Choli Daróczi Józsefet a Csepeli temetőben május 24-én, akit fia, a 2010-ben elhunyt Daróczi Dávid egykori kormányszóvivő mellé temették. Choli Daróczi József életének 79. évében hunyt el. A Csepelen élő cigány költő, író, pedagógus a magyarországi cigány közélet egyik legismertebb alakja. Az elhunytat az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjaként búcsúztatták el.

 

A szertartást a Kalyi Jag roma iskola együttesének zenéjével kezdték, majd a gyászmenetet a 100 tagú cigányzenekar szólistái kísérték a sírhelyig. A megemlékezésen számos pályatársa, barátja vett részt. A gyászszertartást Székely János katolikus püspök tartotta.

Áder János köztársasági elnök az elhunyt családjának küldött részvéttáviratában írta: „Choli Daróczi József alkotói életművével a gyakran törékenynek bizonyuló emberi méltóságnak állított maradandó emléket. Oktatói pályáján a közömbösség elleni küzdelemre, önbecsülésre, közös értékeink elfogadására és megőrzésére tanított”.

Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának leköszönt minisztere gyásztáviratában így fogalmazott: „Ő volt az, aki egész életében feladatának tekintette a roma testvéreink meggyőzését arról, hogy képesek az értékteremtő életre, alkotásra.”

Borbély Lénárd, Csepel polgármestere szintén gyásztáviratban fejezte ki részvétét az elhunyt családjának.

Cs. A.

Utoljára frissítve: 2018. május 25. péntek, 09:28