Szakmai napok a Hermanban

Kategória: Egyéb 2018. szeptember 04. kedd, 08:57

NevtelenJúlius utolsó hetében a tantestület tagjai részt vettek egy háromnapos, kollégáink által szervezett szakmai programon, melynek témája a” Robotok, és jelen technológiáinak használata az oktatásban”.

Hétfőn a robotok működésének megismerése után meghallgatták, milyen lehetséges fejlesztési területekkel rendelkezik a robotok használata, majd a különböző módszereket ismerhették meg a differenciálás, tehetséggondozás, oktatás területén. Az előadások az előadók személyes tapasztalataival és az iskolánk jövőjére vonatkozó céljával záródott.

Az elméleti ismerkedés után három állomáson keresztül gyakorlatban is kipróbálhatták milyen osztályszinten, csoportmunkában vagy egyéni fejlesztésben használni a különböző robotokat. Az állomásokon magyar, matematika, és természetismereti pályákon, általuk megoldandó feladatokon keresztül tapasztalhatták meg a robotok használatát, módszertanát.

Kedden egy rövid a pályaalkotásról szóló előadás után műhelymunka keretében három csoportot alkotva készítettek saját pályákat és azokhoz tartozó feladatokat. A pályák elkészítése után röviden bemutatták egymásnak munkáikat, majd egy-egy feladaton ki is próbálhatták azokat.

A nap második programja a jelen technológiáinak használatát megismertető interaktív előadás volt. Ennek keretében QR kód olvasás és benne rejlő lehetőségek, majd a kiterjesztett valóságot használó oktatásban is jól működő applikációkat próbálhattak ki a résztvevők. Majd az oktatásban használható applikációk kiválasztásának kritériumai után egy-két már bevált applikációt próbáltak ki kollégáink.

Szerdán az eszközhasználat játékos gyakorlása érdekében kollégáinknak 5 fős csoportokban egy digitális szabaduló szobából kellet kijutniuk. A szobában különböző tantárgyi tudás mellett QR, AR olvasása mellet a robot használata is szükséges volt a sikeres kijutáshoz. Ez minden csapatnak sikerült.

A szakmainapok zárásaként egy szófelhőben tekinthettük meg, kinek mit adott e három nap. Majd mindenki átvehette elismerő oklevelét miszerint sikeres robothasználó és jelentechnológiai ismerettel rendelkező pedagógus lett.

Ötvösné Tomkó Zsófia, Simonné Mészáros Éva