Digitális nyílt nap – Bemutatkozott a XXI. század bírósága

Kategória: Egyéb 2018. november 14. szerda, 15:24

birosagDigitális nyílt napot tartottak a XXI. Kerületi Bíróságon november 14-én. A rendezvényen bemutatták a bíróságok elektronikus kapcsolattartásának jelenét és jövőjét. Az érdeklődők megismerhették a beszédfelismerő szoftver alkalmazását, a távmeghallgatási rendszer előnyeit, az ügyfélcentrumok működését és a projekt keretében hamarosan megvalósuló e-aktát is.

A nyílt nap jó lehetőséget teremtett arra, hogy az ország valamennyi igazságügyi alkalmazottja, bírája, a társhatóságok vezetői és a sajtó munkatársai is betekintést nyerjenek a bíróságokon megvalósuló elektronikus fejlesztésekbe. Az eseményen jelen volt dr. Polgárné dr. Vida Judit, a Fővárosi Törvényszék elnöke, dr. Kékedi Szabolcs, az OBH EEF főosztályvezetője, dr. Tóth Gyula a Fővárosi Törvényszék elnökhelyettese, dr. Filipp Mónika a Budapest XXI; XXII; XXIII. Kerületi Bíróság elnöke, valamint Szilágyi Sándor a BRFK XXI. Kerületi RFK kapitányságvezetője.

A sajtótájékoztatón az érdeklődők megismerkedhettek a távmeghallgatási rendszerrel, a beszédfelismerő szoftverrel, valamint az Új Generáció és a Digitális Bíróság projektekkel is. Ez utóbbi program az ügyfelek és a bírósági dolgozók számára is újításokat hoz, lehetővé teszi a bírósági iratokhoz, határozatokhoz, valamint a közhiteles nyilvántartáshoz való hatékonyabb hozzáférést. A projektnek köszönhetően létrejön az úgynevezett e-akta, amely biztosítja, hogy az ügyfelek személyes megjelenés nélkül, a nap 24 órájában, gyorsan, ingyenesen, online is hozzáférhessenek majd a bíróságon folyamatban lévő ügyekkel kapcsolatos információkhoz. A fejlesztések érintik a jelenlegi bírósági határozatkereső rendszert is, hamarosan egy korszerű határozattár lesz elérhető a bíróságok központi honlapján. A digitalizáció nyomán a bíróságok közvetlenül, gyorsan és egyszerűen férhetnek majd hozzá a számukra szükséges nyilvántartási adatokhoz és egyúttal az egységesebb, gyorsabb jogalkalmazás is megvalósulhat. A nyílt napon a XXI. Kerületi Rendőrkapitányság munkatársai az elektronikus ügyintézés több lépcsős átalakítása mellett a nyomkövető terheltek figyelésére szolgáló eszközt is bemutatták.

A rendezvény zárásaként dr. Polgárné dr. Vida Judit, a Fővárosi Törvényszék elnöke jelképesen átadott néhányat abból az 553 db mobil eszközből (táblagépek, e-bookok, laptopok) amelyeket hamarosan a bíróság több dolgozója is használhat majd. Az eszközöket dr. Filipp Mónika, a Csepeli Bíróság elnöke, dr. Demeter Andrea, a Csepeli bíróság elnökhelyettese, dr. Skrabán Judit és dr Gregorits Erik bírák vehették át.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében az Európai Unió több mint 2,501 milliárd forint összegű vissza nem térintendő támogatásával valósult meg.

Utoljára frissítve: 2018. november 14. szerda, 15:48