NDK-múzeum az Orgonás utcában

Kategória: Egyéb 2019. május 31. péntek, 12:31

ndk muzeumLétezett egy egyezmény a korábbi NDK és Magyarország között 1967 és 1983 között, amelynek értelmében magyar fiatalok dolgozhattak Kelet-Németországban három évig. Összesen mintegy 40 ezer magyar élt ezzel a lehetőséggel.

Köztük volt Bobák János, aki villanyszerelőként végzett a Bajáki Ferenc Szakközépiskolában (most Weiss Manfréd iskola) 1977-ben, majd Erfurtba került az Umformtechnik gépgyárba. Hosszú évek alatt összegyűjtötte azokat a tárgyakat és dokumentumokat, amelyek az NDK-ból származnak. Gyűjteményéhez sok NDK-s társa, ismerőse hozzájárult, végül 2011. május 7-én megnyitotta az NDK múzeumát az NDK-s Magyarok Egyesületének támogatásával a családi házukban, az Orgonás utca 15. szám alatt.

A szoba nagyságú helyiség polcai tele vannak emlékezetes mindennapos eszközökkel. Ismerős a turmixgép, szendvicssütő, habverő, kávé- és húsdaráló, hajszárító, ágymelegítő, lábasok, termoszok, centrifuga, mosógép, az olcsón felvásárolt plédek, tűzhelyek. Akkoriban nagy keletje volt a keletnémet Praktika fényképezőgépnek, diavetítőnek, rádiónak, magnónak, óráknak. Megtalálható egy egész készlet márka, érmék, jelvények, lottószelvények, munkaszerződések.

„Két évig dolgoztam kint. Időközben rengeteg NDK-ból származó különféle használati és háztartási tárgyaink lettek. Az NDK-ban dolgozó egykori magyar fiatalok egy csoportja megalakította az NDK-s Magyarok Egyesületét 2009-ben, majd rá egy évre megszületett az ötlet, hogy jó lenne a sok keletnémet emléktárgyat megőrizni és kiállítani. A családi házunk egyik helyiségében nyitottuk meg a múzeumot, amelyet bárki ingyen megtekinthet” – mondja Bobák János.

CS