Gyermekétkeztetés: változatos menük, egészséges alapanyagok

Kategória: Egyéb 2019. június 13. csütörtök, 14:42

hsziA kiegyensúlyozott táplálkozás az egészséges életmód része. A változatos étrendnek már gyerekkorban kiemelt jelentősége van, hisz nemcsak világszerte, de itthon is folyamatosan nő a túlsúlyos, elhízott gyerekek száma. A család, a közvetlen környezet étkezése mintaként szolgál a kicsik számára, de a bölcsődei, óvodai, iskolai menü is alakítja, formálja a táplálkozási szokásokat.

„A menzareformnak köszönhetően, néhány éve szigorú rendelet szabályozza a gyermekétkeztetését. Ez pontosan meghatározza, melyik korosztálynak milyen tápanyagokra van szüksége, mely élelmiszerek élveznek előnyt, melyek vannak tiltólistán” – mondta Szathmári Alíz, a Humán Szolgáltatások Igazgatóságának élelmezési csoportvezetője.

Dietetikus állítja össze a menüt

Intézményük négy bölcsődei főzőkonyhát üzemeltet, mely 420 bölcsődés gyermek, 160 óvodás és 100-120 felnőtt étkezését látja el. Hétről hétre dietetikus szakember segítségével állítják össze az étlapot, próbálják a rendelethez igazítani a menüt. „Élelmezési programunk segítségével pontosan kiszámítjuk, mennyi zsírt, fehérjét, szénhidrátot tartalmaz egy étel, így meggyőződhetünk arról, hogy jó étlapot terveztünk-e, szükséges-e változtatni. A recepteket egyrészt szaklapokból, másrészt saját ötleteink alapján állítjuk össze. Bár sokan bírálták a menzareformot, komoly kritikákkal illették a só, a cukor túlzott mellőzését, a tej és a tejtermékek magas arányát, úgy gondolom, van jó oldala is a rendeletnek. Hisz a sokszínű alapanyagokból olyan változatos étrend biztosítható, amellyel a gyerekek hozzájuthatnak a legfontosabb tápanyagokhoz. A cukor és a só nincs tiltólistán, ám ezekből jóval kevesebb használható. Az ételek kicsit sótlanabbak, de zöldfűszerekkel mindez jól kompenzálható, más ízvilág érhető el” – magyarázza a szakember.

Száműzött ételek

Bizonyos ételeket teljesen száműztek a menüből, ilyenek az édesítőszerek, a szörpök, a túl zsíros összetevők, a sótartalmú ételízesítők, valamint a pálma- és kókuszzsír. A korábban népszerű tepertő és kolbászkrém helyett inkább soványabb húsokból készült felvágottakat, házi májpástétomot, sonkakrémet, túrós krémeket kínálnak. Míg a bölcsődéseknél tíz nap alatt egyszer, addig az óvodásoknál kétszer szerepelhet rizs- és tésztaétel, burgonyát háromszor, illetve ovisoknál maximum ötször tartalmazhat az étlap. Ugyanakkor igyekeznek a legjobb minőségű teljes kiőrlésű pékárut is biztosítani, melyben a teljes kiőrlésű rozskenyér, a korpás kifli is megtalálható.

Mik a kedvencek?

A gyereknek vannak kedvenc ételeik, ilyen például a zöldfűszeres túrókrém reszelt retekkel, a tejbegríz, a kölespuding, a rakott sárgarépa, a halrudacska krumplipürével, de a legkisebbek a leveseket is igen kedvelik. „A bölcsődés gyerekek táplálása általában nem okoz nagy fejtörést, ők még nyitottak az új ízekre, szeretik a zöldségeket, gyümölcsöket, ám óvodás, iskolás korukra válogatósabbak lesznek, nehezebben vehetők rá, hogy az egészségesebb ételeket válasszák” – tette hozzá Szathmári Alíz.