Új logó, készülő jubileumi programok

Kategória: Egyéb 2019. június 28. péntek, 12:21

szabomlogo cikkbe

Elkészült a Szabó Magda Közösségi Tér új logója. Sára Ernő, csepeli grafikusművész alkotása az intézmény plakátjain, programajánlóin is látható már.

A közösségi tér az elmúlt években sokszínű szabadidős és kulturális rendezvényei mellett nagy hangsúlyt fektet Szabó Magda életének, pályájának megismertetésére, bemutatására. Két évvel ezelőtt Piros Ildikó színművész az Abigél titkai című önálló estjével lépett színpadra, tavaly pedig Bereményi Géza filmrendező és Juhász Anna irodalmár pódiumbeszélgetését hallgathatta meg a közönség.

Ahogy Bereményi Géza fogalmazott: „Szabó Magda írásaiban felhasználta az összes rábízott hagyományt. Értékelte, amit kapott, nem ítélkezett az élet ellentmondásai felett sem. Nem lázongott, úgy vette azokat, ahogy vannak. Mondjuk ki a szót, női író volt. Az elfogadás mestere” – idézte fel a filmrendező gondolatait dr. Udvardi Beáta, a Szabó Magda Közösségi Tér vezetője. Egyúttal elmondta, az intézmény vendége volt tavaly Tasi Géza jogutód, az írónő hagyatékának gondozója is, aki rendhagyó irodalomórán mesélt a diákoknak Szabó Magda életéről. „Úgy gondolom, fontos, hogy a fiatalok is találkozzanak Szabó Magda műveivel, méltóképpen ápoljuk emlékét, hisz egy rendkívül művelt, sokak által kedvelt, világhírű író volt, aki tökéletesen ismerte az emberi természetet, átlátta az érzelmek mozgatórugóit. A mai gyerekek más problémákkal küzdenek, mint a második világháború után felnövekvő nemzedék, de az emberi érzelmek, kapcsolatok lényege nem sokat változott. Hűség, árulás, szeretet vagy annak hiánya, a közösségmegtartó ereje, ma is aktuális kérdések” – mondta a z intézményvezető. Majd kiemelte: nagy öröm számukra, hogy Sára Ernő, Csepelen élő grafikusművész olyan logót álmodott meg, melyben felismerhető az írónő arca, megjelenik az a nőiesség, a teljesség, ami jellemző volt Szabó Magdára. Egyúttal hangsúlyozta: idén ősszel egy különleges kiállítással is készülnek az írónő születésnapján.

„Szeretnénk bemutatni Szabó Magda »ezer arcát«, a kiállítás képeit már megkaptuk Tasi Gézától. A tárlat kapcsolódik majd az Ars Sacra Fesztiválhoz is, mely színvonalas művészi rendezvényeken keresztül mutatja be az európai kultúrát. A hagyományokhoz hűen idén is megrendezzük Az Én Szabó Magdám felolvasó-délutánt, fő programként pedig ismét olyan vendéget várunk, akinek személyes emlékei vannak az írónőről. Az évforduló kapcsán a tervek között szerepel a Szabó Magda világsikere című dokumentumfilm vetítése is. Papp Gábor Zsigmond filmrendező alkotása az írónő külföldi ismertségét és népszerűségét járja körbe neves írók, műfordítók, kritikusok, színészek és rendezők segítségével” – tette hozzá dr. Udvardi Beáta. • PE