Tisztább lesz a Kis-Duna vize Kiemelt

Kategória: Egyéb 2019. július 19. péntek, 14:05

kis dunaElődeink az elmúlt száz évben úgy építették meg a főváros csatornahálózatát, hogy az esővíz a szennyvízzel egy rendszerbe került, és jutott el a tisztítótelepekre. A soroksári, dél-pesti szennyvíztisztító telep az előírt határérték alatti, jó minőségű vizet bocsát a Kis-Dunába. Ennek minőségét a Fővárosi Csatornázási Művek rendszeresen ellenőrzi. Ez így jó is lenne, ha nem változna az időjárás.

A klímaváltozással magyarázzák a meteorológusok azt a jelenséget, hogy egyre gyakoribbak a hosszú kánikulák és a felhőszakadások. Ilyenkor több hónapnak megfelelő csapadék is lezúdulhat egyszerre. Felhőszakadások idején a víztisztítók záportározóiba kerül a csapadék és a szennyvíz keveréke. Az egyre gyakoribb nagy felhőszakadások alkalmával azonban megtelik a soroksári záportározó, és a szennyezett csapadékvíz ilyenkor tisztítatlanul folyik ki a Kis-Dunába. Emiatt már Németh Szilárd polgármestersége idején kérte az önkormányzat a probléma rendezését.

Az új záportározó megépítése jelenleg is tart, és hamarosan készen lesz. A Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep kapacitásnövelő beruházását a fővárosi önkormányzat végzi. A fejlesztés tehát tisztábbá fogja tenni a Kis-Duna vizét, ám előfordulhat, hogy ezen felül is csak újabb kapacitás-növelő beruházások oldják meg véglegesen a csepeli Kis-Dunát szerető közönséget irritáló problémát. 

cs.a.