Új köztéri névtáblák a kerületben

Kategória: Egyéb 2019. augusztus 23. péntek, 15:26

 

tablak

 

Most végződő cikksorozatunkkal Weiss Manfréd munkásságáról igyekeztünk érdekes, rövid összefoglalót adni. Azt, hogy a gyáros szellemisége a mai napig él és hat a kerületben, kár lenne tagadni. Legyen szó akár épületekről, akár egykor gyártott használati tárgyakról, vagy éppen olyan kisebb díszítőelemekről, amelyek mind Weiss Manfréd és utódainak korát idézik. Ilyenek például azok a kovácsoltvas köztéri táblák is, melyek már a kerület több pontján láthatók.

A Mansfeld Péter utca egyik kerítését csaknem száz éve díszítő különleges motívumok adták a mintát és az ötletet ezek külső megjelenéséhez. Hasonló kovácsolt dísz volt az 1916-ban, a Weiss Manfréd által alapított kórház kapuján, acsecsemőotthon és a tisztviselőtelep több telkének kerítésén. Az önkormányzat célja az volt ezekkel a múltat idéző táblákkal, hogy a kerülethez kapcsolódó hagyományok, tradíciók ilyen formában is megjelenjenek, emlékeztetve ezzel az itt élőket és az ide látogatókat Csepel múltjára.

 

A visszajelzések alapján elmondhatjuk, sokaknak tetszenek a köztéri névtáblák, de persze vannak, akik nemtetszésüknek adtak hangot. Ez mindenkinek szíve joga, ám például az egyik kerületi baloldali internetes oldal a „giccsparádé” jelzővel illette ezeket. Nem írnánk le újra a fentebb már részletezett tényeket arról, miért éppen ilyenek lettek a táblák, de mindenképpen javasolnánk a gúnyosan kritizálóknak, előbb tájékozódjanak, mielőtt beszélnek. Ám kritikájukból már sejthető, hogy bizonyosan azért nem adják köztulajdonba a „WM sporttelepet” és a „Csepel Művek Munkásotthonát”– amit a rendszerváltáskor sikerült megszerezniük –, mert félnek, hogy az omladozó épületeket is „giccsesre” újítaná fel az önkormányzat. Amilyen állapotban vannak, lehet, hogy a csepeliek már annak is örülnének, csak ne dőljön rájuk.

Utoljára frissítve: 2019. augusztus 23. péntek, 15:44