Méhek világnapja

Kategória: Egyéb 2021. május 20. csütörtök, 10:23

mehekAz Egyesült Nemzetek Szervezetének döntése értelmében 2018-tól május 20-a a méhek világnapja. Az ENSZ ezzel a méhészek helyzetére és fontosságára hívja fel a világ figyelmét.

Ez a májusi dátum nem véletlen, ugyanis 1734. május 20-án született az európai méhészet kiemelkedő alakja, az első osztrák méhészeti iskola egykori vezetője, a szlovén származású Anton Jansa. Eredetileg festőnek tanult, majd a Habsburgudvar bécsi egyetemének a méhészkedés tudományát oktató tanára lett. Munkásságának fontosságát már akkor felismerték és nagyra becsülték. S hogy miért fontos a méhek a védelme? A Föld mezőgazdaságának hetven százaléka ma kizárólag a méhektől függ, beporzásuk nélkül ugyanis a növények képtelenek lennének szaporodni, így a fauna gyakorlatilag nagyon rövid idő megtizedelődne a világon. Ezért 2019 őszén az Eartwatch Institute nevű természetvédelmi szervezet hivatalosan is a bolygó legfontosabb élőlényeinek nyilvánította a méheket.

Egészséges, gyógyhatású

Mai ismereteink alapján a méz közel hetvenféle gyógyés fiziológiai hatással bír. Négyötödrészt glükózból és fruktózból áll, de van benne kalcium, réz, vas, magnézium, mangán, foszfor, kálium, nátrium, cink és kis mennyiségben B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, C-vitamin. Baktériumölő hatása régóta ismert: a háborúk során sebek fertőtlenítésére is használták. A népi gyógyászatban pedig szintén kihasználták már évezredek óta ezt az antiszeptikus hatást: fájdalomcsillapítóként és köptetőként a házi patikák szerves része. Gyógyhatása azonban csak a jól kezelt méznek van, amely természetes eredetű, nem melegített, nem manipulált.