Harminchárom éve a csepeli gyermekek orvosa: dr. Póta György

Kategória: Egyéb 2021. július 22. csütörtök, 10:50

221938430 4222969341093699 8683883482415811495 nBókay János-emlékéremben részesült dr. Póta György csepeli házi gyermekorvos a gyermekgyógyászat, valamint általában a gyermekegészségügy és a társasági élet területén végzett munkája elismeréseként. Örül annak, hogy harminchárom évvel ezelőtt Csepelre került, és azóta látja el a körzetéhez tartozó királymajori és kisebb részben a királyerdei gyerekeket. „Jól érzem itt magam: szeretem a betegeimet, és ők is engem” – mondja. Korábban nyolc éven át a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke volt.

Az orvostudományi egyetemet 1983-ban végezte el, majd 1988-ban szerezte meg a csecsemő- és gyermekgyógyászati szakvizsgáját. Még abban az esztendőben, november elsején került a csepeli szakorvosi rendelőbe. Betegei 18 éves korukig tartoznak hozzá úgy, hogy a 14 éven felüliek eldönthetik, házi felnőtt vagy gyermekorvoshoz kívánnak-e járni. Jellemzően maradnak a házi gyermekorvosuknál.

„Azért lettünk gyermekorvosok, mert jobban szeretünk gyermekekkel foglalkozni, mint felnőttekkel – mondja dr. Póta György. – A házi gyermekorvoslásnak megvan az a különleges szépsége, hogy közvetlen kapcsolatunk van a szülőkkel, szinte a család része vagyunk. Bármilyen kérdéssel fordulhatnak hozzánk. Feladatunk közé tartozik a csecsemő gondozása, figyelése, a zavarok kezelése, tanácsadás. A jó gyermekorvos a gyerekek egészségügyi menedzsere, amibe beletartozik a szülők oktatása: ők azok, akik folyamatosan a gyerekükkel vannak, így tehát ápolónőként szerepelnek. A szülőkkel kell kialakítani személyes, bizalmi munkakapcsolatot. Nagy hibának tartom, hogy annak idején eltörölték az egészségtan oktatását az iskolában, mert onnan szerezhettek alapvető ismereteket az emberi szervezet működéséről. Ha a szülők tisztában lennének gyermekeik szervezetéről, jobban tudnák, mi a teendő baj esetén. Igyekszem nekik elmagyarázni, hogy a kiváltó okot kell kezelni. Hasfájásnál például nem elég a fájdalmat csillapítani, hanem meg kell keresni a betegség okát. Ugyanez érvényes más bajok esetén.”

Szóba került a koronavírus elleni oltások aktuális témája is, mivel a Pfizer vakcinával már olthatóak a 12 éven felüli gyerekek is. Erről ezt mondja dr. Póta György: „Azt tapasztalom, hogy az oltási akarat megvan a szülőkben, de nagy bennük a bizonytalanság és a bizalmatlanság ahhoz képest, ahogyan a többi oltáshoz viszonyulnak. A gyerekek 14 éves korukig tizenkilenc oltást kaphatnak, ebből tizenegy a kötelező, a többi választható. A rotavírus elleni választható oltást ingyen kaphatják meg az önkormányzat jóvoltából. Ezekkel az oltásokkal szemben nincs meg az a bizalmatlanság a szülőkben, mint a covid elleni vakcina esetében. A koronavírus elleni oltási arány tehát jóval alacsonyabb a gyerekek körében, mint a felnőtteknél. A gyerekeknél kevésbé félnek attól, hogy elkaphatják a fertőzést, pedig hasznos volna számukra a vakcina. Azt javaslom a szülőknek, hogy bátran oltassák be a gyerekeiket. Jelenleg 12 év az alsó korhatár, de a vakcinák hatékonysági és megbízhatósági vizsgálatainak függvényében valószínűsíthető, hogy 12 évesnél kisebbeknek is javasolható lesz majd az oltás.”

Cs. A.