Szent István út: zebrára sem ad pénzt a főváros

Kategória: Egyéb 2021. november 17. szerda, 09:48

TB2 2982A Szent István úton október elején egy menetrend szerint közlekedő autóbusszal ütközött össze egy személyautó. A balesetben az autó teljesen összeroncsolódott, sofőrje és utasa, két 18 éves fiatal életét vesztette. A tragikus baleset után többen megkeresték szerkesztőségünket, mit lehetne tenni a főúton száguldozó autósok megfékezése érdekében. A környéken lakó, általunk megkérdezett csepeliek mind egyetértettek abban, hogy a Szent István út Csepel egyik legbalesetveszélyesebb útszakasza, és mindenképpen szükség lenne valamilyen forgalombeavatkozó intézkedésre.

 

Sok a baleset a kanyargós úton

 

Slága Tiborné szerint az átkelőhelyek a nagy forgalom és a beláthatatlan kanyarok miatt veszélyesek, amelyeket csak tetéz sok, a megengedettnél nagyobb sebességgel száguldozó autós.

 

„A probléma nem új keletű, a helyzet harminc éve változatlan. Rengeteg baleset történik amiatt, hogy a nagy sebesség miatt a sofőrök nem tudják bevenni a kanyarokat” – mutat a cukrászda irányába, amely szerinte a legveszélyesebb szakasz. „Mivel a Szent István út főút, itt mindig nagy lesz a forgalom és mindig lesznek olyanok, akik száguldozni fognak” – mondja Magicz László, aki szerint fekvőrendőrökkel talán meg lehetne akadályozni a gyorshajtásokat. A férfi szerint az is probléma, hogy Királyerdőben sokan már a leaszfaltozott mellékutcákon is nagy sebességgel haladnak. Egy idős férfi, akivel a Szent István út egyik kisboltja előtt elegyedünk szóba, azt kifogásolja, hogy a bolt közelében nincs zebra, a túloldalról érkezvén így alig mer átkelni az úttesten.

 

Nagy a forgalom, nehéz az átkelés

 

Dr. Szilágyiné Kléber Olga is a gyalogátkelőhelyeket hiányolja. „Az úton a nagyon kevés zebra és a sűrű forgalom miatt még egyedül is nehéz átmenni a másik oldalra, nemhogy akkor, amikor gyerekekkel vagyok” – mondja az aszszony, aki szerint legalább a középületek környékén zebrákat kellene felfesteni. Találkoztunk egy fiatal nővel, aki személyesen is ismerte a balesetben elhunytakat, így nem szeretné nevét adni a nyilatkozatához. „Sokszor lehet látni, hogy szülők gyermekükkel az ölükben futnak át az úttesten, mert máshogy nem lehet átkelni. Ez főleg azért szomorú, mert ez mégiscsak egy kertvárosi övezet” – jegyzi meg. Egy Tölgyes utcai buszmegállóban várakozó hölgy pedig arra panaszkodik, hogy sokszor egy buszmegállóval korábban száll le, és inkább többet gyalogol, mert ott biztonságosabban tud átkelni az úttesten.

 

Szükség lenne gyalogosátkelőre

 

Mivel a Szent István út a Fővárosi Önkormányzat kezelésében lévő útszakasz, az önkormányzatnak semmilyen intézkedés megtételére nincs hatásköre. Mint megtudtuk, az önkormányzat nemrég a növekvő lakossági panaszok miatt megkereste a Szent István úttal kapcsolatban a forgalomtechnikai kezelői feladatokat ellátó illetékes szervet. A Budapest Közút Zrt. elismerte, hogy új zebrákra lenne szükség, azonban annak létesítésére csak beruházási program keretén belül kerülhet sor. „A Szent István úton a Tölgyes utcánál, a Repkény utcánál, a Borz utcánál és a Szent István út 309. előtt is indokoltnak tartjuk gyalogos-átkelőhely létesítését, azonban a jelenleg hatályos beruházási programunkban a tárgyi helyszínek nem szerepelnek. A rendelkezésre álló források szűkössége miatt új kijelölt gyalogos-átkelőhely létesítése csak a Fővárosi Önkormányzat által biztosított költségvetési források függvényében, ütemezetten valósulhat meg. A helyszíneket a megvalósításra váró helyszínek között számon tartjuk” – írja válaszában a közútkezelő, majd megjegyzi, „a Szent István úton az alapvető problémát a KRESZ szabályainak be nem tartása jelenti” és így a fokozott rendőri ellenőrzést javasolják.

 

Tehát a Szent István út a Budapest Közút Zrt. szerint is balesetveszélyes, mégis marad minden a régiben, mert a fővárosnak egyelőre zebrára sincs pénze.

 

Forrás: Csepeli Hírmondó