Nyomtatás

Fogyatékkal élők világnapja

Kategória: Egyéb 2021. december 03. péntek, 10:07

262913880 4641534515903844 7734277961408764018 nMa van a fogyatékkal élők nemzetközi világnapja. A csepeli önkormányzat ebből az alkalmából több száz fogyatékossággal élőt látott vendégül az elmúlt években a Nagy Imre Általános Iskola tornacsarnokában. A pandémia miatt a közös ünneplés idén és tavaly is elmaradt, az önkormányzat azonban igyekszik figyelemmel kísérni a fogyatékkal élők problémáit. A világnap kapcsán Szuhai Erikával, az önkormányzat Szociális, Egészségügyi és Fogyatékosügyi Bizottságának elnökével és Rizmayer Antalnéval, a Csepeli Mozgássérültek Önálló Egyesületének alelnökével beszélgetett a Csepeli Hírmondó.

„A Fogyatékos Emberek Nemzetközi napja nem ünnepnap. Inkább egyfajta jelzés az egészséges emberek felé, hogy ne feledkezzenek el azokról, akik bizony sokkal nehezebben élik meg mindennapjaikat tartós betegségük vagy fogyatékosságuk révén. Egy pillanatra álljunk meg, és gondoljuk át, mennyivel nehezebb helyzetben, és körülmények között élnek. Nekünk pedig -akik egészségesek vagyunk-, az a feladatunk, hogy segítsünk” - hangsúlyozta Szuhai Erika. „2010-ben amikor Németh Szilárd országgyűlési képviselő a kerület polgármestere lett, az új vezetésnek számos hiányossággal kellett szembesülnie. Ilyen terület volt a fogyatékosügy is. Munkám során sikerült polgármesteri támogatással elérnem, hogy a Csepeli Mozgássérültek Önálló Egyesülete a korábbi, méltatlanul elhanyagolt, fűtetlen helyiségéből olyan helyre költözhessen, ahol ügyfélszolgálati tevékenységet is elláthat. Ugyanakkor komoly eredmény volt az is, hogy a csődbe ment, megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató alapítvány dolgozóit felkaroltuk és az önkormányzati tulajdonban lévő Városgazda Zrt. munkatársai lettek. Kialakítottunk számukra egy olyan műhelyt, ahol ma már két műszakban dolgoznak, létszámuk elérte a 125 főt” - tette hozzá Szuhai Erika.

 

Egyúttal kiemelte Borbély Lénárd polgármester is szívén viseli a kerület fogyatékos lakóinak helyzetét. Az önkormányzat törekszik arra, hogy a mozgássérülteket - ezzel együtt az időseket és a kismamákat is – segítse az intézmények, járdaszigetek akadálymentesítésével. „A kerületünkben működő Mészáros Jenő Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben Gajdócsi Nóra igazgatóasszony vezetésével kiváló gyógypedagógusok látják el a speciális tanítást, gondoskodást igénylő gyermekeket. Az Intézmény alapítványát is igyekszik rendszeresen támogatni az önkormányzat. A kerület rendezvénynaptárában évek óta szerepel a fogyatékkal élők világnapja. Az ebből alkalmából szervezett programot rendszeresen 300 fő feletti létszámmal tartjuk, az elmúlt két évben azonban a járvány miatt ez elmaradt. Persze tudjuk, hogy itt sem lehet mindenkit elérni, sokan szégyellik fogyatékosságukat, pedig nem szabadna. Arra biztatok minden, kerületünkben élő fogyatékos lakót, hogy ne féljen szólni, ha problémája van. Jelezzék azt az önkormányzatnál, a HSZI-nél, vagy a Mozgássérültek Egyesületénél, igyekszünk megoldást találni. Sajnos a gond mindig sokkal több, mint amennyi a megoldás, de bízom benne, hogy minél több esetben sikerül segíteni” -tette hozzá Szuhai Erika.

 

Jólesik kimozdulni az otthoni bezártságból

 

„A fogyatékkal élők eleve kevesebb helyre juthatnak el normális körülmények között, a járvány miatt pedig ez hatványozottabban így van. Az önkormányzat által hagyományosan szervezett ünnepséget sem rendezték meg a fogyatékkal élők világnapján. November 26-án lett volna a jótékonysági estünk, amely szintén elmaradt, de remélhetőleg december 18-án megtartjuk online formában. December 17-én rendezzük meg a karácsonyi családi napot a Szabó Magda Közösségi Térben, ahol személyesen veszünk részt a járványügyi szabályok betartásával. A fogyatékkal élőkkel telefonon, interneten keresztül tartjuk a kapcsolatot. Az önkormányzat részéről kedves gesztus volt, hogy a fogyatékkal élők számára, akik igényelték, házhoz szállították a burgonyát és az almát az ingyenes burgonyaosztás alkalmából.

 

Személyes életemben nagy öröm ért, mert egy hónapja megszületett harmadik unokám, egy kisfiú, aki beragyogja az életemet. Három gyerekem van, a most szülő lányom Londonban lakik. Két éve nem találkoztunk, most elutaztam hozzá két hétre, hogy segítsek neki a szülés utáni teendőkben. Főztem, vasaltam a babaruhákat. Az oltási igazolványommal engedtek be Angliába, ahol egy tesztet is kellett csináltatni, amely negatív lett. Már a harmadik oltást is felvettem. Londonban úgy láttam, hogy gyakorlatilag mindenki maszkban jár, betartják a járványügyi szabályokat. Itthon, az egyesületünk tagjainak túlnyomó zöme beoltatta magát, így sorstársaimnak nagyobb lehetőségük van, hogy kimozduljanak az otthoni bezártságból. Ennek köszönhetően vettünk részt a Munkásotthonban minap megrendezett emlékesten, amely a nemzeti összetartozás erősítéséről szólt.” – mondta el a Csepeli Hírmondónak Rizmayer Antalné, a Csepeli Mozgássérültek Önálló Egyesületének alelnöke.

 

Forrás: Csepeli Hírmondó Facebook oldala.