Nyomtatás

Nem tartja fontosnak a lámpás kereszteződés kiépítését a Főváros a Széchenyi - Kassai utcáknál

Kategória: Egyéb 2022. június 13. hétfő, 11:10

283952657 459017259565742 7575855212324128954 nAz elmúlt években egyre több a személyi sérüléssel járó baleset a Széchenyi – Kassai utcák kereszteződésében. A csepeli önkormányzat szerette volna elérni, hogy az útszakaszt fenntartó Főváros egy jelzőlámpát helyezzen ki a kereszteződéshez, ezzel kapcsolatban az önkormányzat meg is kereste a Budapest Közút Forgalomtechnikai Igazgatóságát.

A napokban érkezett meg az elkeserítő válasz. A Főváros szerint jelenleg ugyanis semmi szükség a jelzőlámpákra és forrásuk sincsen rá. Az elmúlt időszakban, a balesetek megnövekedett száma miatt, több közlekedésbiztonsági intézkedést hoztak az érintett területen (pl. záróvonal létesítése, előzési tilalom, fluoreszkáló táblák kihelyezése), ezek egyelőre még nem kerültek megvalósításra, de ennél többet nem kívánnak tenni. Tervbe van ugyanakkor, hogy felújítják az útburkolati jeleket is, de hogy mikor, a levélből nem derül ki. Mint írják, a jelzőlámpához zebrát is kellene építeniük és számos engedélyt kell kérniük, ami csak „beruházási program” keretében valósulhat meg. A Főváros azonban, ahogy fogalmaztak, rangsorolni kényszerül és az elkövetkezendő időszakban nem tervez ilyet Csepelen.

Hogy miért kevésbé fontos a Fővárosnak az itt élők biztonsága, mint más kerületekben, nem derült ki a levélből, azt azonban valószínűleg ők nem tudják, vagy nem akarnak róla tudomást venni, hogy a Városházát egy miniszteri rendelet kötelezi jelzőlámpás kereszteződés kiépítésére. A 41/2003. (VI. 20.) GKM rendelet ugyanis előírja: ahol a személysérüléses balesetek száma az útkereszteződésben és az attól számított 125 méteren belül, a csomóponti ágakon eléri vagy meghaladja a 3 baleset/év, vagy a 6 baleset/3 év értéket (annak ellenére, hogy minden egyéb intézkedést megtettek ennek csökkentése érdekében), jelzőlámpás forgalomirányítást kell létesíteni. A személyi sérüléssel járó balesetek számát a rendőrségtől kapott statisztika igazolja.

Az ügy vége még messziről sem látszik, az azonban biztos, hogy a csepeli önkormányzat mindent megtesz a lámpás kereszteződés megvalósításáért, az itt élő közlekedők biztonságáért.

Utoljára frissítve: 2022. június 13. hétfő, 11:40