Önkéntes katasztrófavédők gyakorlatoztak a Kis-Dunánál

Kategória: Egyéb 2015. szeptember 11. péntek, 14:41

katved9A Székely Katasztrófa-elhárítás csepeli csoportjának önkéntesei vettek részt katasztrófavédelmi képzésen és gyakorlaton a Sport-, Szabadidő- és Rendezvényközpont területén szeptember 11-én. Az önkénteseknek az úgynevezett „rendszerbe állító” vizsgán a Fővárosi Katasztrófavédelem és a Dél-Budai Katasztrófavédelem munkatársai előtt kellett bizonyítaniuk rátermettségüket. Az eseményen jelen volt Németh Szilárd országgyűlési képviselő, Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármesterek, Dudás Zoltán, a Helyi Védelmi Bizottság elnöke, Sághi Jenő közbiztonsági referens.

Németh Szilárd arra emlékeztetett, hogy Csepelen két hónappal ezelőtt kezdődött el a civilek katasztrófavédelmi képzése, amely egyedülálló kezdeményezés. A feladat az, hogy a résztvevők a szakmai fogásokat elsajátítsák. A civilek természeti katasztrófák elhárítására készülnek fel, tehát főként az árvizek és a viharkárok esetén vethetők be. Az önkéntesek a szabadidejükben, anyagi ellenszolgáltatás nélkül végzik a tevékenységüket.

Morovik Attila arról szólt, hogy az önkéntesekből álló csoport létrehozása civil kezdeményezés. Olyanok fogtak össze, akik akár az életük kockáztatásával is emberek megmentésére szerveződtek.

Sághi Jenő azt mondta, hogy a csoport mintegy harminc önkéntesből áll, akik civilként az élet különféle területein tevékenykednek. Van közöttük orvos, pszichológus, mentőtiszt, közterület-felügyelő, politikus, búvár, kétkezi munkás. Korábban elméleti felkészítést kaptak, ezúttal a gyakorlati ismereteket sajátították el. Novemberben nemzeti minősítő gyakorlaton vizsgáznak, s ha a követelményeknek megfelelnek, hivatalosan is együttműködhetnek a hivatásos katasztrófavédőkkel természeti csapás esetén. A képzésről oklevelet állítanak ki, amely igazolja, hogy katasztrófa esetén a mentési munkákban részt vehetnek.

A pénteki gyakorlaton egyebek között az árvízi védekezésnél szükséges ismereteket sajátították el, valamint búvárok mutatták be, hogy egy vízben fuldokló embernek miként mentik meg az életét.

cs. a.

fotó: Tóth Beáta

katvedkatved1katved2katved4katved5katved6katved10katved20katved22

Utoljára frissítve: 2015. október 07. szerda, 15:03