Bővül a foglalkoztatottság, csökken a munkanélküliség

Kategória: Egyéb 2017. február 20. hétfő, 16:10

allasportalNövekvő gazdaság, csökkenő munkanélküliség, egyre több üres álláshely. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a betöltetlen álláshelyek száma a nemzetgazdaságban az összes álláshely 1,9 százalékát tette ki 2016 III. negyedévében. 2012 óta megduplázódott az üres álláshelyek száma. Munkalehetőség tehát van. Csepelen is, főleg a logisztika, a szak- és fizikai munka, valamint a műszaki tevékenységek területén.

A magyar gazdaság teljesítménye 2013 folyamán növekedési pályára állt, a bővülés 2016 folyamán is folytatódott. A KSH kiigazítás nélküli adatai szerint a GDP volumene 2016 I–III. negyedévében 2,1%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Ezzel együtt bővült a foglalkoztatás is, miközben csökkent a munkanélküliség. A KSH adatai azt mutatják, hogy 2016 III. negyedévében a foglalkoztatottak száma meghaladta az egy évvel korábbi szintet, miközben a munkanélküliség csökkenése tovább folytatódott.

A KSH adatok mindeközben arra is rávilágítanak, hogy egyre több a betöltetlen álláshelyek száma. 2012 III. negyedéve és 2016 azonos időszaka között a betöltetlen álláshelyek száma megduplázódott: 25.002-ről 57.876-ra nőtt. De pontosan milyen területeken beszélhetünk munkaerőhiányról? A KSH adatai szerint nemzetgazdasági szinten leginkább az információs-kommunikációs szektor, az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység, illetve az egészségügy érintett, de a feldolgozóipar, a műszak tevékenységek, az építőipar és a vendéglátóipar területén is egyre több az üres állás. Ami Csepelt illeti, itt leginkább a logisztika, a gyártás-termelés, a vendéglátóipar és a kereskedelem területén találjuk a legtöbb betöltetlen pozíciót. A Csepeli Állások Oldala ( allas.csepel.hu ) szerint leginkább szakmunkásokból, fizikai munkásokból, valamint műszaki szakemberekből van hiány.

Bár a kerületben a legtöbb pozíciót a versenyszféra szereplői hirdetik meg, a Csepeli Önkormányzat, illetve az önkormányzati intézmények és cégek is keresnek új kollégákat.  A Csepeli Városfejlesztési és Gazdaságfejlesztési Nonprofit Kft. most például 3 új műszaki pozíciót hirdetett meg: junior építészmérnököt, junior gépészmérnököt, valamint műszaki és rendszerszervező asszisztenst keres a cég. Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Nagy Imre Általános Művelődési Központ karbantartó munkakörbe vár új munkatársat. A Csepeli Polgármesteri Hivatal Igazgatási Irodájára pedig igazgatási ügyintézőt keresnek. Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Csodakút Óvoda több pozíciót is hirdet most: az intézmény óvodapedagógust, 2 fő logopédust (logopédus az Aprajafalva Tagóvodába, logopédus a Tátika Tagóvodába), fejlesztőpedagógus-óvodapedagógust és pedagógiai asszisztenst is keres.  (Ezen álláshirdetések – további állásajánlatok mellett - az allas.csepel.hu  oldalról érhetők el.)