Harminc éve alakult meg az MDF csepeli szervezete

Kategória: Események 2018. december 18. kedd, 13:34

10424 bHarminc évvel ezelőtt, 1988. december 16-án alakult meg az első rendszerváltó párt, a Magyar Demokrata Fórum (MDF) csepeli szervezete. A még élő egykori tagok minden évben találkoznak az évforduló alkalmából. Most is baráti összejövetelre gyűltek össze egy csepeli kávézóban december 16-án. A csepeli MDF megalapításának körülményeit és a következő évek történéseit dr. Siklósy Ferenc orvos, az MDF csepeli szervezetének egyik alapítója, Csepel díszpolgára idézte fel kérésünkre.

„Akkoriban, még a hetvenes évektől a Vöröskereszt vezetőségében tevékenykedtem, ahová fiatalemberként delegáltak. Ott ismertem meg Illik Ferencet, aki bevitt az MDF-be. Elégedetlenek voltunk a rendszerrel és politikai változásokat akartunk. Szájról-szájra járt a hír, hogy megalakítsuk az MDF csepeli szervezetét. Akkor azonban még félve cselekedtünk, mert nem tudhattuk, milyen ellenreakciót vált ki törekvésünk a hatalmon lévő kommunistákból. A szervezkedést segítette Benke László munkásköltő, aki az országos MDF-ből érkezett, valamint az azóta már elhunyt Hajdú Demeter Dénes közíró, aki csepeli volt és Csurka Istvánnal ápolt jó kapcsolatot. Ő egyébként Demeter Ervin későbbi titokminiszter édesapja. 1988. december 16-án mintegy 36-38-an gyűltünk össze a csepeli Hazafias Népfront székházában, majd rá jó egy hétre hivatalosan is csatlakoztunk az MDF-hez. Az alapítók között volt többek között Kovács Sándor és Bácsi József 56-os forradalmárok. Eleinte mozgalomként működtünk, később lett párt az MDF. Mindannyian akartuk a többpártrendszer bevezetését, a szabad választásokat, az orosz csapatok távozását az országból és kiálltunk az erdélyi tüntetők mellett. Nem vertük a mellünket, hogy MDF-esek vagyunk, hanem csak egy kis jelvényt viseltünk.

1989 januárjában Csurka István szónokolt az Általános Művelődési Központban (ÁMK), ahol nagyon sokan voltunk. A párt taglétszáma százra nőtt tavaszra. Közben néhányan kiváltak tőlünk és az SZDSZ-hez csatlakoztak, mert úgy érezték, ők keményebben szidják a kommunistákat. Később kiderült, hogy ez jókora átverés volt… Miután 1990-ben az MDF megnyerte a választásokat, a kormányzás nehéz időszaka következett. Némileg csökkent a tagjaink száma. Közben számos országosan ismert MDF-s politikus látogatott Csepelre és tartott előadást. Köztük volt Boross Péter korábbi miniszterelnök és Für Lajos, az MDF alelnöke. A következő két évtizedben az MDF-ből frakciók váltak ki, megosztott lett a párt. Az utolsó országos vezetője Dávid Ibolya volt, aki szembement az alapítókkal és a tagság nagy részével, a 2010-es választások után pedig a Fideszt támadta nagy erővel. A csepeli szervezetet előbb kizárta az MDF-ből, aztán 2011-ben végül magunk is kiváltunk, és gyakorlatilag megszűnt a szervezetünk. Baráti társaságként azonban minden évben találkozunk megalakulásunk évfordulója napján.”

Cs. A.  

 

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail