Az Országházba látogattak csepeli diákok

Kategória: Események 2019. február 27. szerda, 08:54

GMA 3497Az Országházba látogattak a BKSZC Weiss Manfréd Szakgimnázium és Szakközépiskolájának 10-12. osztályos tanulói. A csepeli önkormányzat 2017. őszétől rendszeresen szervez parlamenti látogatásokat a kerületi középiskolásoknak. A program során a fiatalok megismerkedhettek az Országház épületével, történetével, nevezetességeivel.

A diákokat a program első részében idegenvezető kalauzolta az épületben. Rövid séta után a csoport a látogatóközpontból a törvényhozás legfontosabb helyszínére, a plenáris ülésterem karzatához ment, majd a különleges kupolateremmel ismerkedhettek meg a diákok. Sok érdekesség hangzott el az itt őrzött Szent Koronáról, a koronázási jelvényekről és a kupolacsarnok történetéről is. E grandiózus terem az Országház egyik legrégebbi része.

 

1896-ban itt tartották a millenniumi ülést, illetve az alsó- és felsőház együttes üléseit (1944-ig ugyanis a magyar Parlament is kétkamarás volt). A kupolacsarnokot fedő 27 méter magas csillagmennyezet lenyűgöző látványt nyújt, díszítésében kiemelkedőek a királyszobrok, melyek a korszak neves művészeinek alkotásai.

 

A csarnok főlépcsőjénél Borbély Lénárd polgármester a diákokat köszöntve elmondta, több mint egy éve indultak a parlamenti látogatások, melyek sok hasznos információval szolgálnak. Bár sajnos ma nem volt ülésnap, nem lehetett betekinteni a munkába, de reményét fejezte ki, hogy lesz még erre alkalom.

 

Az impozáns csarnokból a csoport az Országgyűlési Könyvtárba ment, melyet az 1860-as évek végén a törvényhozó munka támogatására hozták létre. 1952-ig zárt, intézményi szakkönyvtárként működött, alapvető feladata az országgyűlési képviselők munkájának támogatása volt. A könyvtárban olyan muzeális értékű művek is fellelhetők, mint Werbőczy István 1517-ből származó jogszabály gyűjteménye, a Hármaskönyv, vagy az első magyar nyelvű újság, az1780-ban kiadott Magyar Hírmondó. A parlamenti látogatást ebéd zárta.

 

 

Utoljára frissítve: 2019. február 27. szerda, 09:47

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail