„Életünkben a szép, a megmagyarázhatatlan dolgok, titkok” – Pálffy Katalin alkotásai a Csepel Galériában

Kategória: Események 2019. március 22. péntek, 13:10

TBE 1145Zsúfolásig megtelt március 21-én a Csepel Galéria kiállítóterme, ahol Pálffy Katalin szobrászművész keze munkája nyomán létrejött kőszobrokat, pasztelleket, bronzérméket csodálhatnak meg a művészetkedvelők. Csepel díszpolgárának egy évtized munkáit bemutató Szeretet című kiállítását Wehner Tibor művészettörténész nyitotta meg.

A 70. születésnapja felé közeledő művész Mezőhegyesen született, már óvodában kitűnt rajzaival. Mesterei, Laborcz Ferenc és Pál Mihály meghatározó jelentőséggel bírtak életpályáján. „A hagyományőrző szobrászok napjainkban már egyre fogyatkozó táborában jeleskedik hosszú évtizedek óta Pálffy Kati is, aki leginkább kőszobrokat farag és ritkábban az agyagba mintázott plasztikáit önti bronzba. 1970 óta, immár ötven esztendeje Csepel lakója és alkotója, e városrész művészeti életének meghatározó, szervező, a művészetközösségért önzetlenül dolgozó művészegyénisége” – méltatta az alkotót megnyitójában a művészettörténész.

Kerületünk művészeti életének emblematikus alakja rendkívül szeret adni, kommunikálni, a csepeliek javára szépet, értékeset mutatni. Mindez belső lényéből fakad. Első kiállítását is 1975-ben itt, e galéria elődintézményében rendezte. „Nekem ez az egyik otthonom. Első a sajátom, második a templomom, harmadik a galériám. Munkáimból az elmúlt tíz év anyaga látható a tárlaton, mely jól dokumentálja, hogyan fejlődtem plasztikailag, lelkileg, szellemileg. Persze óriási hozadéka mindennek, hogy négy évtizedes galériai munkásságot tudhatok magaménak. Eddig megjelent kiadványaim és a mostani Kis szoborkönyvem is hitéleti alapokra épül. Vallásgyakorló katolikus vagyok. Nagyböjt idején a keresztutat járom, ez egy szigorú rend, betartom, az egész lelkületemet áthatja. Úgy érzem, az idő előrehaladtával egyre inkább mélyül hitem. Szenvedélyem a faragás nehéz feladat, el kell fogadnom, hogy koromnál fogva kevesebb az erőm hozzá Számomra az alkotás egy csoda, megfoghatatlan mi a lényege és miért csinálom. Nincs magyarázatom egyes darabjaim születésére. Életünkben a szép, a megmagyarázhatatlan dolgok, titkok. Földi életünk véges. Azt kívánom mindenkinek, hogy találja meg azt a belső békét, amely el tudja vezetni a megnyugvásra, az öröklétbe” – tette hozzá a művésznő.

Az önkormányzat nevében Ábel Attila alpolgármester megköszönte a szobrászművésznek a csepeli művészeti életért végzett kimagasló munkáját. A fellépő vendégművészeknek, Káli Gábornak és Káli-Fonyódi Fruzsinának szintén ajándékot adott át.

A kiállítás megtekinthető április 17-ig hétfőtől csütörtökig 8-16 óra között, pénteken előzetes bejelentkezéssel (278-0711).

A. Zs.

 

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail