Elindult a Digitális immunerősítő program

Kategória: Események 2019. március 29. péntek, 08:19

TBE 1569Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Új Nemzedék Központ kezdeményezésére elindult a Digitális Immunerősítő Program (DIP), melynek fő célja, hogy a diákok játékos formában ismerkedjenek meg a tudatos internethasználattal, a digitális világ veszélyeivel. A program része egy több állomásos roadshow sorozat, melyet március 26-án BKSZC Weiss Manfréd Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumában rendeztek meg. Az eseményen részt vett Borbély Lénárd polgármester, Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke, valamint Illés Boglárka, az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára.

Az egész napos programok keretében, a szakemberek filmvetítéssel  látványos színpadi műsorokkal és interaktív standokkal hívták fel a fiatalok figyelmét a közösségi média és az adathalászat veszélyeire, az online tudatosságra, a személyes identitás védelmére és a technikai felkészültség fontosságára. Az interaktív standok között a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat is képviseltette magát.

Borbély Lénárd, Csepel polgármestere az esemény sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, a kerületben kiemelt figyelmet fordítanak a gyerekek fizikai védelmére, de ugyanilyen fontosnak tartják a fiatalok digitális biztonságát is. Ezért a kerület összes iskolájába szeretnék bemutatni ezt a programot, hogy az minél több gyerekhez és szülőhöz eljuthasson.

Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke kiemelte, a tanács alapvető kötelessége a felnövekvő nemzedék védelme, hogy a fiatalok ne váljanak áldozattá, elkövetővé. A digitális világ rohamos fejlődésével párhuzamosan erősíteni kell a gyerekek digitális immunrendszerét is, mivel szabadidejük egyre nagyobb részét a digitális térben töltik. Így a nyári szünidő hasznos eltöltésére 2019 nyarától Sziget Biztonsága néven Szigetszentmiklós és Csepel önkormányzata, valamint Rendőrkapitányságaik új programot indítanak.

Illés Boglárka, az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára a DIP program kapcsán kifejtette, a kormány elsődleges célja, hogy a magyar fiatalok biztonságban lehessenek az élet minden területén, így az online térben is.

Ezt segíti a több mint 100 szakértő bevonásával kialakított Digitális immunerősítő program is, amelynek a roadshowján bemutatják, mekkora károkat okozhat az internetes zaklatás, milyen könnyű feltörni egy Facebook profilt. Ám a diákok maguk is kipróbálhatják, milyen etikus hackerként tevékenykedni, tesztelhetik, mennyire erős a digitális immunrendszerük, játékos formában tapasztalhatják meg, milyen félrevezető lehet a hangulatjelekkel történő kommunikáció, ugyanakkor többet tudhatnak meg a digitális védelem lehetőségeiről is. Illés Boglárka továbbá elmondta, hogy a Digitális immunerősítő program mellett a köznevelési intézményekben szervezett Digitális témahét és a Digitális gyermekvédelmi stratégia is segíti a diákok felkészülését a veszélyekre, valamint elkészült a Digitális immunerősítő kézikönyv, amely pedagógusoknak nyújt segítséget, hogy tanóra keretében is foglalkozni tudjanak a témával. Hozzátette, világszerte több mint 3,5 milliárd ember használja az internetet, köztük 800 millió kiskorú. A 15-29 év közötti magyar fiatalok 90 százaléka naponta használja az internetet, 20 százalékuk állandóan online közegben van, minden negyedik fiatalt pedig már ért adatlopás vagy annak kísérlete.

A sajtótájékoztatón felolvasták Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkárának, Csepel volt polgármesterének levelét. A politikus hangsúlyozta, sokan nem sejtik, milyen csapdákat rejt az internet, ezért a védelemre ezen a területen ugyanolyan szükség van, mint a fizikai valóságban. „Mindennapjainkban is alkalmazkodnunk kell a modern kor kihívásaihoz, a megfelelő eszközökkel kell felkészíteni a legsebezhetőbb generációt, a fiatalokat az online támadásokkal, zaklatásokkal, adatlopásokkal szemben. Elengedhetetlen, hogy közösen tegyünk azért, hogy gyermekeink biztonságos digitális környezetben nőhessenek fel!”

 

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail